Kategoriat

Venäjä Harkitsee Hintasäätelyä Elintarvikkeiden Hintojen Noustessa

Elintarvikkeiden hinnat Venäjällä ovat nousseet rajusti, mikä on johtanut keskusteluun hintasääntelyn mahdollisuudesta. Valtioduuma valmistelee jo toimenpiteitä hintojen säätelyksi.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Venäjä Harkitsee Hintasäätelyä Elintarvikkeiden Hintojen Noustessa

Venäjällä elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet merkittävästi, mikä on pakottanut maan harkitsemaan hintasäätelyn käyttöönottoa. Tämä on johtanut vakavaan keskusteluun valtion mahdollisista toimista hintojen hallitsemiseksi, kertoo The Moscow Times.

Kesäkuussa teollisuus- ja kauppaministeriön apulaisministeri Roman Tšekušov ehdotti kiinteää hintaväliä vihanneksille, joiden inflaatio on noussut 14,1 prosenttiin. Tämä hinnoittelumalli määrittelisi tuotteiden vähimmäis- ja enimmäishinnat.

Alustavasti samanlaista hintasäätelyä harkitaan myös muille yhteiskunnallisesti tärkeille tuotteille. Valtioduuma valmistelee jo toimenpiteitä peruselintarvikkeiden hintojen rajoittamiseksi.

Inflaatio kiihtyi heinäkuun ensimmäisellä viikolla 0,79 prosenttiyksikköä, mikä on korkein luku sitten kevään 2022. Elintarvikkeiden inflaatio oli vuositasolla 11,7 prosenttia. Tämä on vaikuttanut myös presidentti Vladimir Putinin suosioon, joka laski neljä prosenttiyksikköä heinäkuun alussa.

Neuvostoliiton aikana hintasäätely johti elintarvikkeiden puutteeseen ja laadun heikkenemiseen. Vaikka hintasäätelyä käytetään nykyään lääkkeiden hinnoissa, sen nähdään yleisesti heikkona ratkaisuna inflaation hillitsemiseksi.

Massachusetts Institute of Technologyn professori David Autor toteaa, että hintasäätely voi rajoittaa hintoja, mutta samalla se vähentää tuotantoa ja lisää kysyntää, mikä johtaa puutteeseen.

Venäjällä on myös mietitty vähittäiskauppiaiden kauppakatteiden rajoittamista suoran hintasääntelyn sijaan. Duumassa käsitellään esitystä, jossa tuotteiden katteet rajoitettaisiin 5 prosenttiin tukkukaupassa ja 15 prosenttiin vähittäiskaupassa.

Gaidar-instituutin asiantuntijat suosittavat oikean viestinnän käyttämistä tilanteen hillitsemiseksi. Heidän mukaansa ihmisiä ei tulisi pelotella negatiivisilla termeillä, kuten ruokakortit tai kupongit, vaan kuluttajavalistus voi pehmentää tilannetta.

Lähde: iltalehti.fi

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: