Pitkäikäisyyskonferenssi Stanfordissa korosti yhteisön merkitystä ikääntyville
Stanfordin yliopiston pitkäikäisyyskonferenssissa Century Summitissa korostettiin tänä vuonna yhteisön merkitystä. Kaksipäiväisen tapahtuman järjestivät Stanfordin pitkäikäisyyskeskus, Longevity Project ja Aspenin instituutin rahoitusturvallisuusohjelma. Puhujat korostivat, että ihmiset kaikissa ikäryhmissä, eivät vain seniorit, tarvitsevat yhteisöjä tukemaan pidentyneitä elinikäjä.
Modernin vanhuuden akatemian perustaja Chip Conley avasi maanantaina konferenssin avauspuheenvuorossa kehottaen ihmisiä keskittymään ystävyyteen käytäntönä ja luomalla uudelleen eläkekoteja, jotka ovat sukupolvien välisiä ja hämmästyttäviä. Tarve on erityisen suuri naisille, joiden mukaan Conley muodostaa lähes 70 prosenttia yli 65-vuotiaista, jotka asuvat yksin.
Yhteisön tarve nousi esiin lähes jokaisessa esityksessä konferenssin ensimmäisenä päivänä. ”Rahoittaakseen nämä pidemmät elämät meidän on siirryttävä perinteisestä amerikkalaisesta yksilökeskeisestä ajattelutavasta riippuvuuteen”, sanoi Aurora Harris, järjestöstä Young Invincibles, joka ajaa nuoria aikuisia koskevia kysymyksiä. Siirtymä on kriittinen olemassa olevien epäkohtien korjaamiseksi ihmisten kyvyssä suunnitella eläkkeelle jäämistä.
Ken Dychtwald AgeWaveta, ajatushautomosta, joka keskittyy nousevan pitkäikäisyyden vaikutuksiin, muistutti yleisöä, että iäkkäämmillä ihmisillä on runsaasti aikaa ja kykyä osallistua, ja he tarvitsevat mahdollisuuksia tehdä niin. Hänen mukaansa liian monet eläkeläiset viettävät yli 40 tuntia viikossa katsoen televisiota.
Julia Gordon, joka edustaa Yhdysvaltain asunto- ja kaupunkikehitysvirastoa, kuvaili Yhdysvaltain kohtuuhintaisen asumisen kriisiä ja pyysi jälleen yhteisöllisiä ratkaisuja, koska useimmilla iäkkäillä ihmisillä ei ole halua eikä varaa asua vanhainkodeissa tai vastaavissa.
Edward Garcia, Foundation for Social Connection -säätiön perustaja ja toimitusjohtaja, viittasi tunnettuun tutkimukseen, jonka mukaan yksinäisyyden kokemus vastaa 15 savukkeen polttamista päivässä. Hänen säätiönsä työskentelee yleislääkärin viraston kanssa edistääkseen paikallisia yhteisöllisiä yhteyksiä.
Harvardin professori Robert Putnam, joka on kirjoittanut kirjan ”Bowling Alone”, keskusteli vuosikymmeniä kestäneestä tutkimuksestaan sosiaalisen pääoman rakentamisesta. Sosiaalinen pääoma tunnustaa, että sosiaalisilla verkostoilla on arvoa.
Putnam on toistuvasti havainnut, että ihmisten sosiaaliset yhteydet – kaikki Kiwanis-klubin jäsenyyksistä vuosittaisten piknikkien määrään – ovat vähentyneet vuosikymmenien ajan. Ilmiö uhkaa terveyttä – Putnamin mukaan kuoleman todennäköisyys seuraavan vuoden aikana puolittuu liittymällä yhteen ryhmään – mutta myös Amerikan demokraattisia prosesseja.
Putnamin mukaan tavallinen kansalaiselämä on se, mikä tekee demokratiasta toimivan. Päivä päättyi elokuvan ”Join or Die” näytökseen. Elokuvan tuotti panelisti Pete Davis Putnamin tutkimuksen pohjalta. Davis kuvaa elokuvaa elokuvaksi siitä, miksi sinun pitäisi liittyä kerhoon.
Sekä Putnam että Davis päättyivät toiveikkaaseen sävyyn viitaten nuorempien sukupolvien kansalaisluovuuteen ja lisääntyneeseen äänestysaktiivisuuteen. Davisin mukaan rikas kansalaiselämä pelastaa Amerikan lisäksi ”on täysin hauskaa”.