White Bay Power Station uudelleen syntyy – Biennale of Sydney tuo taidetta hylättyyn voimalaitokseen

Tiivistelmä: 24. Biennale of Sydney -nykytaiteen festivaali tuo taidetta Sydneyn hylättyyn White Bay Power Station -voimalaitokseen. Voimalaitos avataan yleisölle ensimmäistä kertaa 100 vuoteen. Festivaali järjestää kolmen kuukauden ajan ilmaisia tapahtumia, kuten näyttelyitä, esityksiä ja työpajoja. White Bay Power Station suljettiin 40 vuotta sitten, ja sen sisätilat ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan. Rakennuksen historia teollisuuden aikakaudelta toimii inspiraationa monille festivaalin taideteoksille.
Facebook
Twitter
LinkedIn

White Bay Power Station uudelleen syntyy – Biennale of Sydney tuo taidetta hylättyyn voimalaitokseen

Sydneyn vanha White Bay Power Station avaa ovensa yleisölle ensimmäistä kertaa 100 vuoteen, kun 24. Biennale of Sydney järjestää kolmen kuukauden ajan ilmaisia tapahtumia. Voimalaitos suljettiin työpaikkana 40 vuotta sitten.

Japanilainen taiteilija Maru Yacco voimalaitoksen sisällä. Kuva: Steven Siewert

Elokuvakokoinen televisio, seinämaalaus joka juhlistaa alkuperäiskansojen Sydney Mardi Gras -edelläkävijää, neonvaloinstallaatio joka on inspiroitu Sateenkaarikäärmeestä ja musiikkiesitysten ohjelma ovat osa festivaalin suunnitelmia elvyttää White Bayn luovaa elämää.

Biennaalin kuraattorit Inti Guerrero ja Cosmin Costinas sanovat, että rakennuksen historia täynnä olevat seinät tekivät White Baysta erityisen teatraalisen lavasteen Biennaali Sydneylle, Australian suurimmalle nykytaiteen juhlalle.

”Näyttelyt ovat enemmän kuin vain niiden sisällä olevien osien summa”, Guerrero sanoo. ”Tämä rakennus on paljon mielenkiintoisempi kuin Tate Modern, koska täällä on jäänteitä hiilikauden arkeologiasta, jotka toimivat tilassa taiteellisilla tavoilla.”

Yli 100 miljoonaa dollaria on investoitu White Bayn entisöintiin ja puhdistamiseen asbestista, lyijypölystä ja kyyhkyjen ulosteista sekä ruostuneen metallin ja rikkinäisen lasin korvaamiseen.

Toisin kuin Tate Modern – maailman johtava museo, joka on muunnettu voimalaitoksesta Thames-joen rannalla – White Bayssa on merkkejä sen työskentelyajasta ennen sulkemista vuonna 1983.

Rakennuksessa on edelleen hiilikuljetin, yksi neljästä kattilasta, syöttösuppilo ja yksi neljästä alkuperäisestä höyryturbiinista.

Kattilahuone kohoaa kahdeksan kerroksen korkeuteen ja turbiinisali kuusi kerrosta. Sisäisesti White Bay on noin puolitoista kertaa Queen Victoria Buildingin kokoinen ja suurempi kuin itse Tate Modern.

Sisä-Länsi-Sydneyn pormestari Darcy Byrnen mukaan valvomohuone on kuin suoraan Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

”Koko sisä-länsiosan yhteisö tulee olemaan täällä leirissä, kun he näkevät tämän uskomattoman ohjelman”, hän sanoi. ”Tämä on White Bayn muuttumisen alkua yhdeksi maailman suurimmista taide- ja kulttuuritiloista.”

Placemaking NSW:n toimitusjohtaja Anita Mitchellin mukaan White Bay muistuttaa muodoltaan, mutta ehkä ei toiminnaltaan Tate Modernia.

”Emme ole päättäneet, minkälaista taide- ja kulttuuritilaa Sydney tarvitsee – sen selvittäminen kestää seuraavan vuoden aikana, kun kokeilemme erilaisia tapahtumia ja aktivointeja. Haluamme varmistaa, että tämä lisää Sydneyn kulttuurimaisemaa sen sijaan, että kilpailisi jo olemassa olevien kanssa.”

Biennaalin taiteellinen johtaja Cosmin Costinas sanoo, että White Bay vie vierailijat ajassa taaksepäin teollisuuden ja työn maailmaan.

”Voit tuntea valtavat ponnistelut, joita työväenluokka teki aikanaan luodakseen sähköä, joka käytti Sydneyn raitiovaunuverkostoa”, hän sanoi. ”Rakennuksen luonnonvalo oli parempi kuin Tate Modernissa.”

Rakennuksen rooli fossiilisten polttoaineiden tuottajana liittyy Biennaalin laajaan kuraattoriseen teemaan ”Kymmenentuhatta aurinkoa”, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta ja atomi-ikään liittyviä häiriöitä. Kuraattorit lupaavat kuitenkin sekoittaa politiikan tulevaisuudennäkyyn, jota elävöittävät toivo ja ilo.

Ensi vuoden painoksessa on mukana 88 taiteilijaa ja kollektiivia 47 maasta, mukaan lukien Australia, Indonesia, Brasilia, Ukraina, Yhdysvallat, Britannia, Uusi-Seelanti, Intia ja Japani.

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi takaisin White Bayhin tapahtumassa nimeltä ”Valot päälle”, jossa on ulkoilmalava, kiertäviä esiintyjiä, baareja ja sisätiloissa elektroninen tanssilattia. Voimalaitoksen vanhat uunit ovat sen musiikkiesityksen keskipisteessä.

Biennaalin aikana White Bay on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin kello 21:een saakka taideiltaohjelmalle.

Biennaali esittää teoksia myös Art Gallery of NSW:ssa, Museum of Contemporary Art Australiassa, uudelleen sisustetussa Artspacessa ja ensimmäistä kertaa Chau Chak Wing -museossa Sydneyn yliopistossa ja UNSW Galleriesissa.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: