Kategoriat

Työpaikkojen häirintään ja syrjintään liittyvät salassapitosopimukset kielletään

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kieltää salassapitosopimusten käytön työpaikkojen häirinnän ja syrjinnän vaientamiseen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Työpaikkojen häirintään ja syrjintään liittyvät salassapitosopimukset kielletään

Työnantajat eivät enää voi käyttää salassapitosopimuksia (NDAs) vaientaakseen työpaikalla häirintää tai syrjintää kokeneita uhreja, hallitus on ilmoittanut.

Muutokset Työoikeuslakiin, joka odotetaan tulevan voimaan myöhemmin tänä vuonna, mitätöivät kaikki salassapitosopimukset, joiden tarkoituksena on estää työntekijöitä ilmaisemasta häirintä- tai syrjintäväitteitä.

Varapääministeri Angela Rayner totesi, että on ”aika kitkeä tämä käytäntö pois”.

NDAs-sopimusten käyttö rikollisuuden peittämiseen on ollut otsikoissa aina siitä lähtien, kun Zelda Perkins, Hollywood-moguli Harvey Weinsteinin entinen avustaja, rikkoi salassapitosopimuksensa vuonna 2017 syyttääkseen häntä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Myöhemmin, jo edesmennyt Mohamed Al Fayed, joka oli Harrodsin omistaja, sai syytöksiä salassapitosopimusten käytöstä naisten vaientamiseen, jotka syyttivät häntä raiskauksista ja hyväksikäytöstä.

Salassapitosopimus on juridisesti sitova asiakirja, joka suojaa luottamuksellista tietoa kahden osapuolen välillä. Ne voivat suojella immateriaalioikeuksia tai muita kaupallisesti arkaluonteisia tietoja, mutta niiden käyttö on levinnyt vuosien saatossa.

Perkins aloitti lainmuutoksen ajamisen yli seitsemän vuotta sitten. Hän johtaa nyt Can’t Buy My Silence UK -kampanjaryhmää ja sanoi, että lakimuutos on ”valtava virstanpylväs” ja osoitus siitä, että hallitus on ”kuunnellut ja ymmärtänyt vallan väärinkäytön”.

Hän kuitenkin huomautti, että voitto kuuluu ”niille, jotka rikkoivat salassapitosopimuksensa, ja jotka riskeerasivat kaiken puhuessaan totuuden, kun heille sanottiin, ettei heidän pidä”.

Muutos toisi Yhdistyneen kuningaskunnan samalle viivalle Irlannin, Yhdysvaltojen ja joidenkin Kanadan provinssien kanssa, jotka ovat jo kieltäneet tällaisten sopimusten käytön seksuaalisen häirinnän ja syrjinnän paljastamisen estämiseksi.

Perkins korosti, että vaikka laki on tervetullut, on ehdottoman tärkeää ”varmistaa, että säännökset ovat vedenpitäviä eikä kukaan voi enää pakottaa häntä vaikenemaan”.

Työoikeusministeri Justin Madders totesi, että NDAs-sopimusten väärinkäyttö uhrien vaientamiseen on ”kauhistuttava käytäntö”.

”Nämä muutokset antavat miljoonille työntekijöille varmuuden siitä, että epäsopivaa käytöstä työpaikalla käsitellään, ei piiloteta, mikä mahdollistaa heidän keskittyvän menestyksekkään uran rakentamiseen,” hän lisäsi.

Lordsin edustajat keskustelevat muutoksista, kun Työoikeuslaki palaa ylähuoneeseen 14. heinäkuuta, ja jos se hyväksytään, se on vielä hyväksyttävä parlamentin alahuoneessa.

Lähde: bbc.com

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: