Postponed Philip Guston Retrospective Finally Debuts at Tate Modern

Philip Gustonin laajasti odotettu retrospektiivi avattiin viimein Tate Modernissa Lontoossa lokakuussa 2023. Näyttelyn oli alun perin määrä avautua kesäkuussa 2020, mutta se siirrettiin vuoteen 2024 koronaviruspandemian ja Gustonin teosten herättämän keskustelun vuoksi. Tate Modernin näyttely käsittelee Gustonin Ku Klux Klan -aiheisia teoksia heti alussa ja selittää taiteilijan halun kuvata rodullista epäoikeudenmukaisuutta. Näyttely sisältää useita teoksia, jotka esitetään ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa. Museon johtajan mukaan lisäaika mahdollisti kuraattoreille matkustamisen ja lisätutkimuksen tekemisen. Näyttelyn kuraattori kertoo, että noin 75 prosenttia näyttelystä on samaa, mutta joitain uusia teoksia on lisätty.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Postponed Philip Guston Retrospective Finally Debuts at Tate Modern

Philip Gustonin laaja retrospektiivi avattiin viimein Tate Modernissa Lontoossa 3. lokakuuta 2023. Näyttely oli alun perin määrä avata kesäkuussa 2020 Washington DC:n National Gallery of Artissa, minkä jälkeen se olisi matkustanut Houstonin Museum of Fine Artsiin, Tate Moderniin ja lopulta Museum of Fine Arts Bostoniin syksyllä 2021.

Koronaviruspandemian vuoksi museot ilmoittivat kahdeksan kuukauden viivästyksestä kesällä 2020. Syyskuussa 2020 museot ilmoittivat siirtävänsä näyttelyn avaamista vuoteen 2024 asti. Museot eivät viitanneet asiaan suoraan, mutta Gustonin maalaukset ja piirrokset, joissa esiintyy huppupäisiä hahmoja, jotka muistuttavat Ku Klux Klania, näyttivät olevan ongelma. Museot sanoivat, että ”siirtävät näyttelyn ajankohtaan, jolloin uskomme, että Philip Gustonin työn keskiössä oleva voimakas viesti sosiaalisesta ja rodullisesta oikeudenmukaisuudesta voidaan tulkita selkeämmin”.

Tate Modernin näyttely käsittelee Ku Klux Klan -teemaa heti alussa paneelien avulla, jotka selittävät Gustonin kuvanneen rodullista epäoikeudenmukaisuutta taiteessaan varhain. 17-vuotiaana Guston kuvaa rasistista väkivaltaa teoksessaan ”Piirros salaliittolaisille” asettamalla klaanin jäsenen etualalle. Myöhemmin osiossa ”Huput” Guston herättää kysymyksiä siitä, kuka on hupun takana ja kuinka heidän väkivaltaiset ideologiansa naamioidaan yhteiskunnassa, sanoo seinätekstit.

Tate Modernin johtaja Maria Balshaw kertoo The Art Newspaperille, että lisäaika antoi näyttelyn kuraattoreille mahdollisuuden matkustaa ja tehdä lisätutkimuksia. Hän viittaa elokuvaan muraalista, jonka taiteilija teki Meksikossa nimeltä ”Taistelu terrorismia vastaan 1934-35”. Muraali kuvaa vastarintaa vainoa ja väkivaltaa vastaan keskiajalta Ku Klux Klanin nousuun Yhdysvalloissa.

Näyttelyn yhteiskuraattori Michael Raymond sanoo: ”Olemme muuttaneet tiettyjä näyttelyn osa-alueita, noin 75 prosenttia on samaa. Olemme tuoneet mukaan joitain lisäteoksia. Halusimme asettaa näyttelyn enemmän kronologisesti auttaaksemme kävijöitä ymmärtämään ”Huppujen” kuvien merkityksen ja mistä Guston on tullut 1920- ja 1930-luvuilla. Halusimme aina hyödyntää hänen kansainvälisiä yhteyksiään käsitellen hänen matkojaan Roomaan ja Meksikoon.

Useita teoksia näytetään Isossa-Britanniassa ensimmäistä kertaa, mukaan lukien ”Alaston nainen taulukankaan kanssa” (1935) ja ”Alaston filosofi avaruus-aikana” (1935), jotka ovat lainassa Philip Gustonin säätiöltä.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: