Taidegalleria esittelee feministien kapinaa – naistaiteilijoiden näyttävä näyttely Lontoossa

Tate Britain -taidegalleria Lontoossa esittelee uuden näyttelyn nimeltä ”Women in Revolt!”, joka kokoaa yhteen feministisen taiteen 1970-1990-luvuilta. Yli 100 naistaiteilijan teoksia käsittelee naisten asemaa tuona aikakautena. Näyttelyn kuraattori Linsey Young halusi tuoda esiin vaihtoehtoisia näkökulmia valtavirtataiteeseen. Näyttely alkaa Gina Birchin ääniteoksella ja jatkuu kotiin ja äitiyteen liittyvillä teemoilla. Valokuvissa ja videoissa esiintyvät muun muassa Poly Styrene ja The Neo Naturists. Mustan brittiläisen ja eteläaasialaisen taiteen roolia tarkastellaan. Taiteilijat reagoivat Margaret Thatcherin pykälään 28, joka kielsi homoseksuaalisuuden edistämisen. Graafisen kuvan rooli nostetaan esiin. Feministinen graafisen kuvan tekijäkollektiivi See Red Womens Workshop on vahvasti esillä. Ryhmä käytti huumoria ja kulmakarvoja haastamaan seksismiä. Näyttely on avoinna Tate Britainissa 8.11.2023–7.4.2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Taidegalleria esittelee feministien kapinaa – naistaiteilijoiden näyttävä näyttely Lontoossa

Tate Britain -taidegalleria Lontoossa esittelee laajan katsauksen feministiseen taiteeseen 1970-1990-luvuilta uudessa näyttelyssä nimeltä ”Women in Revolt!”. Näyttely kokoaa yhteen yli 100 naistaiteilijan teoksia, jotka käsittelevät naisten asemaa yhteiskunnassa tuona aikakautena.

Kuraattori Linsey Youngin mukaan ”valtavirtataidemaailma on vihdoin herännyt siihen tosiasiaan, että se on seurannut hyvin yksipuolista patriarkaalista ja kolonialistista taidehistorian näkemystä hyvin pitkään. Yleisömme vaatii erilaisia näkökulmia.” Hän lisää: ”Tämä on sellainen näyttely, jonka halusin tehdä koko urani ajan, mutta vasta viime vuosina se on nähty toteuttamiskelpoisena näyttelynä, jonka ihmiset tulevat katsomaan.”

Moniaistinen sekamelska

Astuessaan näyttelyyn katsojaa tervehtii moniaistinen sekamelska. Äänimaisemana toimii Gina Birchin ”3 Minute Scream” -teos, joka soitetaan loputtomassa silmukassa. Teos on suunniteltu nostamaan kortisoliarvoja pilviin.

Kotiin ja äitiyteen liittyvät teemat, kuten kotityöt ja puuduttava työ, liittyvät poliittisiin kannanottoihin. Valokuvissa ja elokuvissa esiintyvät muun muassa Marianne Elliott-Said eli Poly Styrene sekä The Neo Naturists, jotka ottavat postpunk-tyylillä kantaa patriarkaattiin. Liikkeet kuten BLK Art Group ja Panchayat-järjestö tarkastelevat naisten roolia brittiläisessä mustassa ja eteläaasialaisessa taiteessa.

Taiteilijat reagoivat Margaret Thatcherin pykälään 28, joka kielsi homoseksuaalisuuden edistämisen. Se luo näyttelyn loppuun vihaisen, emotionaalisen sävyn.

Graafisen kuvan rooli juhlistetaan tässä rohkeasti piirretyssä perinteisen propagandan konnotaatioiden kumoamisessa. Feministinen graafisen kuvan tekijäkollektiivi See Red Womens Workshop on vahvasti esillä koko näyttelyn ajan. Ryhmän jäsenet sanovat: ”Ymmärsimme, että graafinen kuvasto voi kumota seksistisiä stereotypioita välittömästi ja huumorilla sekä herättää huomiota. Huumori oli aina tärkeä osa työtämme. Käytimme varhaisina vuosina See Red -kulmakarvoja heijastamaan, mitä ajattelimme aiheesta, ja myös rohkaisemaan naisia kyseenalaistamaan ja vihastumaan siitä, mitä tapahtui.”

Näyttely Women in Revolt! on avoinna Tate Britain -taidegalleriassa Lontoossa 8. marraskuuta 2023 – 7. huhtikuuta 2024.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: