Kategoriat

Venäjä tunnustaa ensimmäisenä valtiona Talibanin hallituksen Afganistanissa

Venäjä on ensimmäinen maa, joka on virallisesti tunnustanut Talibanin hallinnon Afganistanissa, mikä avaa uuden vaiheen maiden välisissä suhteissa.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Venäjä tunnustaa ensimmäisenä valtiona Talibanin hallituksen Afganistanissa

Venäjä on ensimmäinen maa, joka on virallisesti tunnustanut Talibanin hallinnon Afganistanissa. Afganistanin ulkoministeri Amir Khan Muttaqi kutsui päätöstä rohkeaksi.

Hän tapasi Venäjän Afganistanin-suurlähettilään Dmitry Zhirnovin Kabulissa torstaina, jolloin Zhirnov virallisesti ilmoitti Venäjän hallituksen päätöksestä tunnustaa Afganistanin islamilainen emiraatti.

Muttaqin mukaan tämä merkitsee uutta vaihetta positiivisissa suhteissa, keskinäisessä kunnioituksessa ja rakentavassa yhteistyössä, ja toivoi, että muutos toimisi esimerkkinä muille maille.

Taliban on pyrkinyt saamaan kansainvälistä tunnustusta ja investointeja vuodesta 2021 lähtien, huolimatta ihmisoikeusloukkauksista, joista on raportoitu lisääntyvissä määrin.

”Uskomme, että Afganistanin islamilaisen emiraatin hallituksen virallinen tunnustaminen edistää tuottavaa kahdenvälistä yhteistyötä maiden välillä”, Venäjän ulkoministeriö totesi lausunnossaan.

Venäjä näkee kaupallisen ja taloudellisen yhteistyön mahdollisuuksia energiassa, kuljetuksissa, maataloudessa ja infrastruktuurissa, ja aikoo jatkaa Kabulin tukemista terrorismin ja huumekaupan uhkien torjunnassa.

Venäjä oli yksi harvoista maista, jotka eivät sulkeneet lähetystöään Afganistanissa vuonna 2021, ja se ilmoitti Telegramissa, että ”vuoropuhelun laajentaminen Kabulin kanssa” on kriittisen tärkeää alueellisen turvallisuuden ja taloudellisen kehityksen kannalta.

Maa oli myös ensimmäinen, joka solmi kansainvälisen taloussopimuksen Talibanin kanssa vuonna 2022, jossa sovittiin öljyn, kaasun ja vehnän toimittamisesta Afganistaniin.

Taliban poistettiin Venäjän terroristijärjestöjen luettelosta huhtikuussa tänä vuonna, mikä mahdollisti ”täysimittaisen kumppanuuden” muodostamisen Kabulin kanssa, Venäjän ulkoministeriön mukaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui Talibanin liittolaiseksi taistelussa terrorismia vastaan heinäkuussa viime vuonna, ja edustajia matkusti Moskovaan neuvotteluihin jo vuonna 2018.

Mailla on monimutkainen historia, sillä Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 ja kävi yhdeksänvuotisen sodan, joka maksoi 15 000 henkilön hengen.

Päätös nimittää Neuvostoliiton tukema hallitus Kabuliin teki Neuvostoliitosta kansainvälisen hylkiön, ja se vetäytyi lopulta Afganistanista helmikuussa 1989.

Länsimaiden hallitukset ja humanitaariset järjestöt ovat laajalti tuominneet Talibanin hallituksen, erityisesti šaria-lain toteuttamisen vuoksi, mikä rajoittaa voimakkaasti naisten ja tyttöjen oikeuksia.

Viimeisen neljän vuoden aikana naisilta on evätty pääsy toisen ja korkeamman asteen koulutukseen, he eivät voi poistua kodeistaan ilman miespuolista saattajaa, ja heitä koskevat tiukat pukeutumissäännöt.

Lainsäädäntö on tullut yhä rajoittavammaksi, ja viimeisimmät ”hyveellisyys”-lait kieltävät naisia puhumasta kodin ulkopuolella.

Yhdistyneet kansakunnat on sanonut, että säännöt merkitsevät ”sukupuolista apartheidia”, ja se on myös raportoinut julkisista ruoskintarangaistuksista ja julmista hyökkäyksistä entisiä hallituksen virkamiehiä vastaan.

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto asetti tiukkoja pakotteita Afganistanille vuonna 2021, erityisesti noin 9 miljardin dollarin varojen jäädyttämisen muodossa.

Kiinan, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Uzbekistanin ja Pakistanin on määrätty nimittämään suurlähettiläät Kabuliin, mutta Venäjä on nyt ainoa maa, joka tunnustaa Talibanin hallituksen heidän paluustaan valtaan lähes neljä vuotta sitten.

Lähde: bbc.com

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: