Is There a Fountain of Youth Within Our Reach? Scientists Say We Should Focus on Healthspan, Not Lifespan

Tutkijat ovat pitkään haaveilleet ikuisesta nuoruudesta, mutta ihmiset ovat osoittautuneet paljon monimutkaisemmiksi kuin matot tai hiiret. Nykyään tutkijat keskittyvät enemmän terveen eliniän pituuteen eli ”healthspaniin”. Kalorirajoitus on osoittautunut tehokkaimmaksi keinoksi hidastaa ikääntymistä, mutta se on vaikea toteuttaa. Sen sijaan tutkijat tutkivat solutason mekanismeja, kuten mTOR-proteiinia, joka havaitsee ravintoaineiden tason ja säätelee kasvua tai pitkäikäisyyttä sen mukaan. Rapamysiini, joka estää mTOR:n toimintaa, on pidentänyt hiirten elinikää jopa 30%. Paastoimittavat ruokavaliot ovat helpompia toteuttaa ja tuottavat samanlaisia hyötyjä. Ne näyttävät nollauttavan elimiä ja poistavan vaurioituneita soluja. Big data ja tekoäly auttavat ymmärtämään, miten vanhenemme yksilöllisesti. Neljä pääasiallista ikätyyppiä ovat aineenvaihdunta, immuuni, maksa ja munuaiset. Yksilölliset ruoka- ja liikuntasuositukset voivat auttaa hidastamaan ikääntymistä ikätyypin mukaan. Verensiirrot nuorten ja vanhojen hiirten välillä ovat osoittaneet, että verenkierrossa kiertävät tekijät voivat hidastaa aivojen ikääntymistä. Tämä antaa toivoa siitä, että vastaavia hoitoja voidaan kehittää ihmisille.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Is There a Fountain of Youth Within Our Reach? Scientists Say We Should Focus on Healthspan, Not Lifespan

Ihmiset ovat aina haaveilleet ikuisesta nuoruudesta ja kuolemattomuudesta. Tarut ikuisesta elämästä ovat vanhoja, mutta vasta 1990-luvulla tutkijat onnistuivat kaksinkertaistamaan mato C. elegansin eliniän, joka normaalisti elää, lisääntyy ja kuolee 3 viikossa. Pian tutkijat loivat myös pitkäikäisiä hiivoja, kärpäsiä ja hiiriä, ja otsikot julistivat vanhenemisen loppua.

Vuosikymmeniä myöhemmin emme kuitenkaan vielä puhalla satavuotissynttäreiden kynttilöitä. ”On hienoa pidentää matojen elinikää, jos sinulla on lemmikkimato, mutta ihmiset ovat paljon monimutkaisempia kuin mato ja hiiri”, sanoo Eric Verdin PopMechille. ”Hiiret ovat lyhytikäisempiä kuin kokonsa perusteella voisi olettaa, joten niiden eliniän pidentäminen on melko helppoa. Ihmiset ovat jo painoluokkansa puolialastomia.

Useimmat tutkijat ovat innoissaan alan mahdollisuudesta vaikuttaa terveen eliniän pituuteen eli ”healthspaniin” tai ajanjaksoon, jolloin olemme hyvässä terveydessä ja vapaita sairauksista. ”Lähes kaikki kuolleisuuden ja vammautumisen pääasialliset syyt liittyvät ikään riskitekijänä”, sanoo Matt Kaeberlein Washingtonin yliopistosta. ”Niinpä ikääntymisbiologian tutkimukseen kohdistuva rahoitus ja kiinnostus voisi tappaa useita lintuja yhdellä kivellä.”

Tehokkain keino hidastaa ikääntymistä löydettiin jo vuosikymmeniä sitten 1980-luvulla, sanoo Kaeberlein. Hiiriä, joiden kalorimäärää vähennettiin 60 prosenttia, eli 60 prosenttia pidempään kuin normaalisti syötettyjä verrokkeja. Kun keho nääntyy, se poistuu normaalista nopeasta elämästä ja siirtyy valmiustilaan, joka priorisoi selviytymistä, selittää Valter Longo, USC:n pitkäikäisyysinstituutin johtaja.

Tämänkaltainen puute on kuitenkin useimmille ihmisille siedettävä ja vaikea toteuttaa turvallisesti. Niinpä tutkijat ryntäsivät etsimään solutason mekanismeja, jotka selittivät kalorirajoituksen voiman. He löysivät molekyyliportinvartijat, kuten mTOR-proteiinin, joka havaitsee ravintoaineiden tason soluympäristössä. Runsauden aikoina se edistää kasvua ja lisääntymistä, kun taas nälän aikana se korostaa pitkäikäisyyttä ja korjausta.

Mielenkiintoisinta on, että rapamysiinillä ruokituilla hiirillä, jotka estävät mTOR:n toimintaa ja huijaavat solua ja eliötä luulemaan, että ravintoa on vähän, eliniänodote oli jopa 30 prosenttia pidempi kuin kontrollihiirillä, sanoi Kaeberlein. Hän testaa parhaillaan yhdistettä koirilla, ja alustavat tulokset osoittavat, että sydämen toiminta ja verenpaine parantuivat rapamysiinillä ruokituilla eläimillä. Pieni tutkimus rapamysiinihoidon käytöstä iäkkäillä ihmisillä osoittaa, että se parantaa influenssarokotteen vastetta ja suojaa hengitystieinfektioilta, mikä korostaa sen vaikutusta immuunijärjestelmän toimintoihin, jotka heikkenevät iän myötä.

Longo puolestaan tutkii paastoimittaavia ruokavalioita, jotka ovat helpompia siedettäviä kuin pelkkä vesipaasto, mutta tuottavat samanlaisia ​​hyötyjä. Hiiriä viisi päivää tällaisella ruokavaliolla useat järjestelmät, kuten kolesteroli, triglyseridit ja aineenvaihdunta, näyttävät nollautuvan, kun vaurioituneet solut poistetaan, Longo sanoo. Ja uudelleenruokinnan vaiheessa kantasolut tuottavat uusia terveitä soluja ja nuorentuneita elimiä. Hän testaa parhaillaan ruokavaliota laajamittaisessa ihmistutkimuksessa, mutta pienemmässä kokeessa 71 terveellä koehenkilöllä todettiin, että painoindeksi, verenpaine, kolesteroli ja paastoverensokeri parantuivat kaikki, kun koehenkilöt noudattivat ruokavaliota viisi päivää kuukaudessa kolmen kuukauden ajan.

Muut tutkijat hyödyntävät big datan ja tekoälyn voimaa saadakseen tietoa siitä, miten vanhenemme. Michael Snyder, Stanfordin genetikko, on seurannut 109 henkilön kohorttia yli 10 vuoden ajan ​​ottaen verinäytteitä, keräämällä ulostenäytteitä ja käyttämällä puettavia laitteita, kuten Apple Watchia tai Fitbitiä, arvioidakseen lukuisia ​​biologisia merkkiaineita, jotka voivat vaikuttaa ikääntymiseen. ”Jos terveytesi on 1000 palan palapeli, yritämme mitata viittä tai kuusisataa palaa saadaksemme paljon selvemmän kuvan verrattuna viiteen tai kuuteen, mitä mittaamme tänään”, Snyder sanoo.

Jokainen vanhenee eri tavalla, ja on voimaa tietää, minkä tyyppinen vanhenevan sinä olet, Snyder sanoo. Snyderin mukaan on neljä pääasiallista ikätyyppiä: aineenvaihdunta, immuuni, maksa ja munuaiset. Jos olet esimerkiksi munuaisvanhenevan tyyppiä, ehkä sinun pitäisi juoda paljon enemmän vettä. Hänen yrityksensä January AI kaupallistaa tätä tutkimusta suunnittelemalla henkilökohtaisia ​​ruokavalio- ja liikuntasuosituksia, jotka perustuvat yksilölliseen verensokerin seurantaan ja puettavien laitteiden biometrisiin tietoihin.

Saul Villeda, Kalifornian yliopiston San Franciscon neurobiologi, on myös kiinnostunut ikääntymisen merkkiaineista. Hänen ryhmänsä on yhdistänyt nuorten ja vanhojen hiirten verenkiertojärjestelmät ja tunn

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: