Mark Wahlberg’s Extreme Ice Bath Routine: Hollywood’s Latest Wellness Fad or Dangerous Trend?

Tiivistelmä: Näyttelijä Mark Wahlberg on liittynyt Hollywoodin uusimpaan hyvinvointivillitykseen eli jääkylpyihin. Hän väittää, että päivittäiset viiden minuutin kylmät kylvyt auttavat häntä nukkumaan paremmin ja vähentävät tulehdusta. Vaikka jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että kylmät kylvyt voivat tarjota joitain terveyshyötyjä, lääketieteen asiantuntijat varoittavat, että niiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei ole riittävästi näyttöä. He myös varoittavat, että kylmät kylvyt voivat olla vaarallisia joillekin ihmisille. Huolimatta asiantuntijoiden varoituksista monet julkisuuden henkilöt ovat omaksuneet käytännön ja jakavat kokemuksiaan sosiaalisessa mediassa, mikä on johtanut villityksen leviämiseen. Asiantuntijat kehottavat ihmisiä olemaan varovaisia ennen kuin he päättävät kokeilla kylmiä kylpyjä itse.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Mark Wahlberg’s Extreme Ice Bath Routine: Hollywood’s Latest Wellness Fad or Dangerous Trend?

Näyttelijä Mark Wahlberg, 52, tunnetaan rankoista treenirutiineistaan ja aikaisista herätyskelloistaan. Nyt hän kertoo muokanneensa päivittäistä rutiiniaan aloittamalla kylmällä kylvyllä.

”Nyt kun olen vanhempi, olen tajunnut, että minulle kaikki on pitkäikäisyydestä. Ystäväni, jonka kanssa yritän elää pidempään ja terveemmin, sanoi, että paras tapa aloittaa päivä on mennä kylmään veteen, missä ikinä olenkin,” Wahlberg sanoi äskettäisessä Today Show’n esiintymisessä.

Jääkylvyt yleensä sisältävät kehon upottamisen 50–60 asteen lämpöiseen veteen muutamaksi sekunniksi muutamaan minuuttiin kerrallaan. Wahlberg sanoi, että hänellä on ulkoinen kylmä kylpyamme kotona, johon hän hyppää 42 asteen veteen viidestä kuuteen minuutiksi. Matkoilla hän hyödyntää hotellinsa jääkoneita ja kylpyammetta.

”Se auttaa minua nukkumaan paljon paremmin”, Wahlberg sanoo. ”En tunne samoja kipuja ja tulehduksia kuin ennen. Ei tulehdusta.”

Väliotsikko: Onko jääkylvyillä todellisia terveysvaikutuksia?

Vaikka lukuisat väitteet, että kylmät kylvyt voivat lisätä aineenvaihduntaa, immuunijärjestelmää, mielenterveyttä ja sydän- ja verisuoniterveyttä, ei ole tarpeeksi tieteellistä näyttöä lääketieteen asiantuntijoiden mukaan vahvistamaan, että niistä on hyötyä. Ainoa hyöty, josta tutkijat laajalti ovat samaa mieltä, on, että se voi auttaa vähentämään tulehdusta ja kipua kipeissä lihaksissa ja nivelissä.

Vuoden 2022 katsaus yli 100 kylmän veden upotustutkimukseen, joka julkaistiin International Journal of Circumpolar Health -lehdessä, osoitti, että vaikka on ollut joitain todisteita siitä, että kylmä vesi voi vähentää insuliiniresistenssiä ja rasvakudosta, nämä tutkimukset yleensä tehtiin ryhmillä, jotka olivat liian pieniä ja eivät olleet tarpeeksi monipuolisia tekemään mitään todellisia johtopäätöksiä.

Lääketieteen ammattilaiset varoittavat myös, että jääkylvyn ottaminen kysymättä lääkäriltä voi aiheuttaa vaarallisia seurauksia. Äkilliset kehon lämpötilan muutokset kylmän veden upotuksesta voivat pahentaa olemassa olevia sydän- tai keuhkosairauksia, tohtori Panhwar sanoo.

Väliotsikko: Hollywoodin uusin hyvinvointivillitys vai vaarallinen trendi?

Wahlberg ei ole yksin liittyessään jääkylpyvillitykseen. Rita Ora ja Taika Waititi liittyivät elokuussa hyvinvointiguru Wim Hofiin kylmään kylpyyn. Hof on väittänyt, että jäädyttävä kylmä rituaali laukaisee rasvan menetyksen, vähentää tulehdusta ja parantaa unta muiden hyötyjen lisäksi.

Kim Kardashian, Harry Styles, Kendall Jenner, Lizzo, Lady Gaga, Shailene Woodley ja Hailey Bieber ovat muiden joukossa tähtilistalla, jotka ovat väittäneet hyötyvän fyysisesti tai henkisesti käytännöstä. Urheilijat, kuten Naomi Osaka, Cristiano Ronaldo, Usain Bolt ja Andy Murray, ovat tehneet samoin.

Hashtagit #IceBath ja #ColdPlunge ovat nähneet samankaltaisia ​​piikkejä käytössä TikTokissa viime vuonna, kumpikin keräten yli puoli miljardia katselukertaa viime vuonna. Vaikuttajat ovat julkaisseet videoita itsestään kokeilemassa kylmiä kylpyjä paikoissa kuten trendikkäässä joogastudiolla Alossa ja hyvinvointikerho Remedy Placessa.

Jotkut verkkokäyttäjät ovat myös nimenneet itsensä jääkylpyasiantuntijoiksi ja kehottaneet muita seuraamaan esimerkkiään, vaikka heillä ei ole lääketieteellisiä pätevyyksiä.

Vaikka niin monet julkisuudessa ovat hypänneet jääkylpyvillitykseen, asiantuntijat sanovat The Messengerille, että ihmiset pitäisi rauhoittua ennen kuin päättävät kokeilla sitä itse.

”Se on todella muoti-ilmiö, joka ei katoa”, sydänlääkäri Siyab Panhwar sanoi aiemmin The Messengerille sähköpostitse.

Jos ihmiset silti haluavat kokeilla kylmiä kylpyjä – ja lääkäri toteaa, etteivät he ole suuressa vaarassa tehdessään niin – he voivat mennä eteenpäin, tohtori Panhwar sanoo. Mutta hän varoittaa, että vain siksi, että he pitävät siitä, eikä jotain todellista terveyshyötyä, jonka he luulevat saavansa.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: