El Anatsui rakentaa monumentaalista taidetta arjen materiaaleista

Taiteilija El Anatsui on tehnyt uraauurtavaa työtä nykytaiteen parissa käyttämällä arjen materiaaleja monumentaalisen taiteen luomiseen. Vuonna 1998 hän löysi säkin täynnä alumiinipullokorkkeja ja alkoi käyttää niitä taiteellisessa työssään. Yhdistämällä metallipaloja kuparilangalla hän loi suuria, värikkäitä veistoksia, jotka koostuvat tuhansista pullokorkkien kappaleista. Anatsui syntyi Ghanassa ja opiskeli taidetta Kumasin ja Nsukkan yliopistoissa. Hän työskenteli myöhemmin Nsukkan yliopiston taiteen professorina. Anatsui on saanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien Venetsian biennaalin pääpalkinnon vuonna 2015. Anatsui haluaa jättää jälkensä maailmaan luomalla taidetta, joka käyttää hyväksi Afrikan arjen materiaaleja. Hänen monumentaaliset veistoksensa ovat värikkäitä, eloisia ja liikkuvia. Ne heijastavat Afrikan kulttuurin monimuotoisuutta ja rikkautta. Anatsui on visionääri, joka on muuttanut tapaamme katsoa taidetta.
Facebook
Twitter
LinkedIn

El Anatsui rakentaa monumentaalista taidetta arjen materiaaleista

Taiteilija El Anatsui on tehnyt uraauurtavaa työtä nykytaiteen parissa. Vuonna 1998 Anatsui käveli Nsukkan kaupungissa Nigeriassa ja huomasi alumiinipullokorkkien säkin tien vieressä. Anatsui, joka tuolloin toimi Nigerian yliopiston professorina ja oli kiinnostunut arjen materiaaleista omassa taiteellisessa työssään, otti säkin mukaansa studioonsa. Hän alkoi leikkiä pullokorkkien kanssa, taivutellen, leikellen ja avaten niiden sylinterimäiset puolet.

Työskentely apulaistensa kanssa johti menetelmään. He rei’ittivät metallipaloja useista kohdista ja yhdistivät ne kuparilangalla. Kompositioiden kieli palkitsi mittakaavan. Pian yksittäiset teokset käärisivät sisäänsä satoja tuhansia näitä molekyylejä. Ne tanssivat seinille ripustettuina ja peittivät kokonaisia rakennuksia.

Anatsui syntyi Ghanassa vuonna 1944. Hän opiskeli taidetta Kumasin yliopistossa Ghanassa ja sai taiteellisen loppututkinnon Nsukkan yliopistosta Nigeriassa. Hän työskenteli myöhemmin Nsukkan yliopiston taiteen professorina. Anatsui on saanut uransa aikana lukuisia palkintoja, mukaan lukien Venetsian biennaalin pääpalkinnon vuonna 2015.

Anatsui tuli tunnetuksi veistoksistaan, jotka koostuvat tuhansista metalliesineistä, kuten viinipullojen korkkien ja kansiensa kappaleista, jotka on hitsattu yhteen kuparilangalla. Hän käyttää materiaaleja, jotka ovat osa Afrikan arkea, mutta muuntaa ne monumentaalisiksi veistoksiksi. Hänen teoksensa ovat värikkäitä, eloisia ja liikkuvia. Ne heijastavat Afrikan kulttuurin monimuotoisuutta ja rikkautta.

Anatsui haluaa jättää jälkensä maailmaan. Hänen mukaansa ”ei ole hyvä vain tulla ja elää maailmassa ja lähteä pois jättämättä mitään panosta”. Hänen teoksensa ovat osa hänen panostaan ja perintöään. Ne muistuttavat meitä siitä, miten arjen asioista voidaan luoda kaunista taidetta. Anatsui on todellinen visionääri, joka on muuttanut tapaamme katsoa taidetta.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: