Museot sitoutuvat yhteiseen taisteluun ilmastonmuutosta vastaan

Museot ja galleriat Iso-Britanniassa ovat sitoutuneet yhteiseen toimintaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Museoiden johtajat sopivat viime viikolla pidetyssä UK Museum Cop -tapahtumassa keinoista lisätä tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja hillitä sitä. He sitoutuivat hyödyntämään museoidensa kokoelmia, ohjelmia ja näyttelyitä lisätäkseen yleisön ymmärrystä ilmastonmuutoksesta. Museot myös suunnittelevat hiilineutraaliussuunnitelmia ja pyrkivät lisäämään museoidensa viheralueiden luonnon monimuotoisuutta.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Museot sitoutuvat yhteiseen taisteluun ilmastonmuutosta vastaan

Museot ja galleriat ympäri Iso-Britanniaa ovat sitoutuneet yhteiseen toimintaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Museoiden johtajat kokoontuivat viime viikolla Lontoon Tate Modern -museossa järjestettyyn UK Museum Cop -tapahtumaan, jossa he sopivat keinoista hillitä ilmastonmuutosta ja lisätä yleisön tietoisuutta aiheesta.

Osallistujien joukossa olivat museoiden ja museoalan järjestöjen edustajat ympäri maata, muun muassa Birminghamista, Manchesterista, Bristolista, Brightonista, Leedsistä, Derbystä, Liverpoolista, Yorkista, Sheffieldistä ja Lontoosta. Myös kansalliset museoalan toimijat Englannista, Walesista ja Skotlannista olivat edustettuina.

Johtavat museot ja galleriat, kuten Tate, ovat viime vuosina lopettaneet yhteistyönsä fossiilisten polttoaineiden yhtiöiden kanssa ympäristökampanjoijien painostuksesta. British Museum, joka ei osallistunut Museum Cop -tapahtumaan, ilmoitti tänä vuonna lopettavansa 27 vuotta kestäneen yhteistyönsä BP:n kanssa.

Ensimmäistä kertaa annetussa yhteisessä sitoumuksessa museoiden johtajat totesivat, että heillä on vastuu puhua ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä.

“Museot ovat pitkän aikavälin instituutioita. Monilla museoilla on kokoelmissa esineitä maapallon viidestä aikaisemmasta sukupuuttoaallosta, ja nyt olemme kuudennen, antroposeenin, keskellä. Britannian museoiden johtajat kokevat, että heillä on eettinen velvollisuus ryhtyä toimiin tuon vahingon lieventämiseksi”, lausunnossa todetaan.

He sitoutuivat hyödyntämään kokoelmiaan, ohjelmiaan ja näyttelyitään lisätäkseen yleisön tietoisuutta ilmastonmuutoksesta ja innostamaan ihmisiä positiiviseen toimintaan, hoitamaan kokoelmiaan kestävämmin, laatimaan ja toteuttamaan hiilineutraaliussuunnitelmia sekä lisäämään museoiden viheralueiden luonnon monimuotoisuutta.

Maria Balshaw, Kansallisen museoneuvoston puheenjohtaja, joka järjesti Cop-tapahtuman, ja Taten johtaja sanoi: “Museoilla ja gallerioilla on ainutlaatuinen näkökulma pitkän aikavälin instituutioina, joiden tehtävänä on säilyttää kokoelmia ja tarinoita kauas tulevaisuuteen.”

“Konferenssi hyväksyi sarjan välttämättömiä toimia museoiden ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja osoitti, miten ne voivat innostaa yleisöä positiiviseen toimintaan.”

Nick Merriman, Horniman-museon ja puutarhan toimitusjohtaja ja Cop-tapahtuman puheenjohtaja sanoi: “Museoilla on erityinen asema ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä käytävässä keskustelussa, koska ne voivat ottaa pitkän aikavälin näkökulman politiikan ja talouden lyhyen aikavälin syklien ulkopuolella.”

“Se, että koko museoala on tullut yhteen korostamaan toiminnan kiireellisyyttä, on valtavan merkittävää. Työskentelemme nyt yhdessä toteuttaaksemme sopimamme toimet.”

Konferenssi kehotti Ison-Britannian poliitikkoja ja yrityksiä nopeuttamaan ilmastonmuutoksen torjuntatoimia ennen kuin on liian myöhäistä.

Se suositteli kiireellisiä muutoksia suunnittelulakeihin ja lisäinvestointeja kulttuuriperintörakennusten kestävyyden varmistamiseksi. Kaikkien museoiden tulisi omaksua vihreämpi vaihtoehto ensisijaisena periaatteena kaikilla käytännön aloilla, konferenssissa todettiin.

Ympäristön kestävyys tulisi sisällyttää alan koulutukseen ja oppisopimuksiin, konferenssi sanoi.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: