”El Anatsui: Ghanalaisen taiteilijan päivittäisestä elämästä syntyvä monumentaalinen taide valtaa Tate Modernin”

Ghanalainen taiteilija El Anatsui tunnetaan monumentaalisista teoksistaan, jotka koostuvat arkipäivän materiaaleista, kuten alumiinipullokorkkien palasista. Hänen uusimmat teoksensa ovat esillä Lontoon Tate Modern -museossa. Anatsui on pohtinut taiteensa merkitystä ja haluaa jättää panoksensa maailmaan. Hänen teoksensa herättävät katsojissa ajatuksia materiaalien uudelleenkäytöstä taiteessa ja siitä, miten jokainen voi vaikuttaa ympäristöönsä.
Facebook
Twitter
LinkedIn

El Anatsui: Ghanalaisen taiteilijan päivittäisestä elämästä syntyvä monumentaalinen taide valtaa Tate Modernin

Taiteilija El Anatsui näyttää juuriaan Tate Modernin Turbiinisalissa

Ghanalainen taiteilija El Anatsui, joka tunnetaan monumentaalisista teoksistaan, on palannut juurilleen ja pohtii nyt myös perintöään. Hänen uusimmat veistoksensa täyttävät Lontoon Tate Modern -museon Turbiinisalin ja herättävät kysymyksiä siitä, mitä taiteen avulla voi saavuttaa.

El Anatsuin synty ja tausta

El Anatsui syntyi Ghanassa ja opiskeli taiteita sekä kotimaassaan että ulkomailla. Hän on työskennellyt yliopistolla opettajana ja on kiinnostunut siitä, miten arkipäivän materiaaleja voidaan käyttää taiteen tekemisessä. Vuonna 1998 hän löysi Nsukassa, Nigeriassa, tien vierestä pussillisen alumiinisia pullonkorkkeja. Tämä löytö johti lopulta Anatsuin uran mullistavaan käännekohtaan.

Alumiinikorkkiteosten synty

Anatsui vei löytämänsä alumiinikorkit työhuoneelleen ja alkoi leikkiä niillä. Hän taitteli, leikkasi ja avasi korkkien sylinterimäisiä sivuja. Yhdessä avustajiensa kanssa hän kehitti menetelmän, jossa metallipaloja rei’itettiin useasta kohdasta ja yhdistettiin kuparilangalla. Tämä uusi tekniikka mahdollisti teosten laajentamisen valtaviin mittasuhteisiin, jopa satoihin tuhansiin yksittäisiin osiin.

Anatsuin teokset ovat saavuttaneet maailmanlaajuista huomiota ja niitä on esitelty useissa tunnetuissa gallerioissa, kuten New Yorkin Guggenheim-museossa, Venetsian biennaalissa ja Pariisin Pompidou-keskuksessa.

Taiteen merkitys ja perintö

Anatsui on pohtinut taiteensa merkitystä ja vaikutusta maailmaan. Hän sanoo: ”Ei ole hyvä vain tulla ja elää maailmassa ja lähteä, eikä jättää mitään panosta.” Taiteilijan mielestä taiteen avulla voi jättää jäljen maailmaan ja vaikuttaa ihmisiin.

Tate Modernin Turbiinisalin näyttely on osoitus siitä, mitä El Anatsui on saavuttanut taiteellaan. Hänen teoksensa puhuttelevat katsojia ja herättävät ajatuksia arkipäivän materiaalien käytöstä taiteessa, sekä muistuttavat meitä siitä, että jokaisella meistä on mahdollisuus jättää oma panoksemme maailmaan.

Lähteet:

El Anatsui Builds Monumental Art From Daily Life – The New York Times
(https://www.nytimes.com/2023/10/09/arts/design/el-anatsui-tate-modern-london.html)

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: