Pienet merenelävät auttavat torjumaan ilmaston lämpenemistä
Uuden tutkimuksen mukaan pienet ja huomaamattomat eläimet, joita usein myydään akvaariokalojen ravinnoksi, ovat hiljaisesti suojelleet planeettaamme ilmaston lämpenemiseltä suorittamalla valtavan muuttoliikkeen. Nämä ”tunteettomat sankarit”, joita kutsutaan eläinplanktoniksi, syövät itsensä kylläisiksi ja kasvavat lihaviksi keväällä ennen kuin ne vajoavat satoja metrejä syvälle Etelämeren syövereihin, jossa ne polttavat rasvaa.
Tutkijoiden mukaan tämä sitoo niin paljon planeettaa lämmittävää hiiltä kuin noin 55 miljoonan bensiiniauton vuosipäästöt ja estää sen pääsyn ilmakehäämme. Tämä määrä on huomattavasti enemmän kuin tutkijat odottivat. Kuitenkin samalla, kun tutkijat paljastavat tämän palveluksen planeetallemme, uhkat eläinplanktonille kasvavat.
Professori Guang Yang Kiinan tiedeakatemiasta sanoo, että löydökset ovat ”merkittäviä” ja pakottavat meidät miettimään uudelleen, kuinka paljon hiiltä Eteläinen valtameri varastoi. Eläinplanktonit ovat sankarillisia, mutta ne jäävät usein huomaamatta verrattuna suositumpiin Etelämantereen eläimiin kuten valaisiin tai pingviineihin.
Tutkimus keskittyi erityisesti erilaisiin eläinplanktoneihin, kuten vesikirppuihin, krilleihin ja salpeihin. Nämä pienet merenelävät syövät fytoplanktonia, joka kasvaa muuntamalla hiilidioksidia elolliseksi aineeksi fotosynteesin kautta. Tämä muuntuu eläinplanktonin kehossa rasvaksi. ”Heidän rasvansa on kuin akku, joka vapauttaa hiilidioksidia syvällä meressä,” selittää professori Daniel Mayor Exeterin yliopistosta.
Tutkimusryhmä laski, että tämä kausittainen pystysuora muuttoliike siirtää vuosittain 65 miljoonaa tonnia hiiltä vähintään 500 metrin syvyyteen. Tämä vastaa noin 55 miljoonan dieselauton vuosipäästöjä. Tutkimus tarkasteli tietoja 1920-luvulta lähtien kvantifioidakseen tämän hiilen varastoinnin, jota kutsutaan hiilensidonnaksi.
Ilmastonmuutos, meren kerrosten häiriöt ja ääriolosuhteet ovat uhkia, jotka voivat vähentää eläinplanktonin määrää Etelämantereella ja rajoittaa syvänmeren hiilen varastointia. Krillin kaupallinen kalastus uhkaa myös planktoneita, kun vuonna 2020 krilliä kalastettiin lähes puoli miljoonaa tonnia.
Professori Angus Atkinsonin mukaan, ilman tätä biologista pumppua, ilmakehän hiilidioksiditasot olisivat lähes kaksinkertaiset nykyisiin verrattuna. Uudet havainnot tulisi sisällyttää ilmastomalleihin, jotka ennustavat, kuinka paljon planeettamme lämpenee.
Lähde: bbc.com