Kuinka al-Qaida-haarauma muuttui yhdeksi Afrikan tappavimmista militanttiryhmistä
Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) on al-Qaidaan liittyvä ryhmä, joka vastaa yhä lisääntyvistä militanttihyökkäyksistä useissa Länsi-Afrikan maissa, erityisesti Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä.
1. heinäkuuta 2025 ryhmä ilmoitti tehneensä laajan koordinoidun iskun seitsemään sotilaskohteeseen Länsi-Malissa, lähellä Senegalin ja Mauritanian rajoja. Tämä on herättänyt kasvavaa huolta alueen vakaudesta.
Burkina Faso, Mali ja Niger ovat kamppailleet väkivallan hillitsemiseksi, mikä on osaltaan vaikuttanut useisiin sotilasvallankaappauksiin kolmessa Sahelin maassa viimeisen viiden vuoden aikana. Kuten siviilihallitukset ennen heitä, juntat eivät näytä pystyvän hillitsemään kasvavaa jihadistista uhkaa, erityisesti JNIM:ltä.
JNIM muodostettiin Malissa vuonna 2017 viidestä jihadistiryhmästä koostuvana koalitiona. Ryhmät alkoivat tehdä yhteistyötä sen jälkeen, kun Ranskan armeija oli työntänyt takaisin useita jihadistisia ja separatistisia organisaatioita Pohjois-Malissa vuonna 2012. Viime vuosina ryhmä on laajentunut maantieteellisesti ja luonut uusia toimintakohteita.
JNIM:n johtajana toimii Iyad Ag Ghali, entinen Malin diplomaatti, joka kuuluu tuaregien etniseen ryhmään. Hänen rinnallaan toimii varajohtaja Amadou Koufa, joka kuuluu fulanien yhteisöön.
Vaikka on vaikea tietää tarkalleen, kuinka monta taistelijaa JNIM:llä on tai kuinka monta on äskettäin rekrytoitu, asiantuntijat arvioivat, että ryhmässä voi olla tuhansia taistelijoita – pääasiassa nuoria miehiä ja poikia, joilla ei ole muita taloudellisia mahdollisuuksia yhdessä maailman köyhimmistä alueista.
Ryhmä hylkää Sahelin hallitusten auktoriteetin tavoitteenaan pakottaa tiukka islamin ja sharian tulkinta niillä alueilla, joilla se toimii. Analyytikoiden mukaan JNIM on tunnettu esimerkiksi ankarien pukeutumissääntöjen asettamisesta, musiikin ja tupakoinnin kieltämisestä sekä miesten määräämisestä kasvattamaan partaa.
JNIM on nopeasti laajentanut toiminta-aluettaan alkupisteestään Keski- ja Pohjois-Malissa. Vahvana asemapaikkanaan Burkina Faso, Mali ja Niger, ryhmä on myös tehnyt iskuja Beninissä, Togossa ja yhdessä vaiheessa Norsunluurannikolla.
Viime vuonna Burkina Faso on noussut ryhmän toiminnan keskukseksi, erityisesti pohjois- ja itärajaseuduilla. Tämä johtuu osittain maan armeijan hajanaisuudesta ja loikkauksista sekä siitä, kuinka syvälle militantit ovat juurtuneet paikallisiin yhteisöihin.
JNIM:llä on useita tulonlähteitä, kuten ulkomaalaisten sieppaukset lunnaita vastaan ja karjan varastaminen, joka on nyt merkittävä tulonlähde.
Ranskan asevoimat olivat tukemassa Malin hallitusta lähes vuosikymmenen ajan, mutta JNIM:n kasvu jatkui, ja asiantuntijat uskovat, että pelkkä sotilaallinen voima ei riitä ryhmän kukistamiseen.
Lähde: bbc.com