Kategoriat

RSF hyökkäsi karjamarkkinoille ja vankilaan Sudanin el-Fasherissa

Sudanin puolisotilaallinen ryhmä RSF valtasi el-Fasherin karjamarkkinat ja vankilan, mikä lisää humanitaarista kriisiä.
Facebook
Twitter
LinkedIn

RSF hyökkäsi karjamarkkinoille ja vankilaan Sudanin el-Fasherissa

Sudanin puolisotilaallinen ryhmä, Rapid Support Forces (RSF), valtasi el-Fasherin kaupungin perjantaina seitsemän tuntia kestäneissä taisteluissa, silminnäkijät kertoivat BBC:lle.

RSF onnistui valtaamaan karjamarkkinat, vankilan ja sotilastukikohdan, ja he lähettivät videoita tyhjistä varastoista.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun RSF:n taistelijat saapuivat kaupunkiin suurina joukkoina sitten el-Fasherin piirityksen alkamisen 15 kuukautta sitten. Lauantaiaamuna armeija onnistui ajamaan RSF:n pois kaupungin rajoilta. Mathilde Vu, Norjan pakolaisneuvostosta (NRC), kuvaili kaupunkia ”kuolemanloukuksi”.

”Kuulemme kammottavia tarinoita kauhusta ja viikoittaisia pommituksia, hyökkäyksiä siviili-infrastruktuuriin”, Vu kertoi BBC:n Newshour-ohjelmassa.

Paikalliset vapaaehtoiset kamppailevat päivittäin hengenvaarassa tarjotakseen ruokaa nälkäisille asukkaille.

65-vuotias el-Fasherin asukas Siddig Omar kertoi, että RSF tuli kaupunkiin etelästä ja lounaisesta. Armeijan mukaan tämä oli heidän 220. hyökkäyksensä.

RSF hallitsi hetken aikaa myös Shalla-vankilaa ja sotilasreservin päämajaa. Lauantaiaamuna armeija onnistui jälleen ajamaan RSF:n pois kaupungista, kertoen aiheuttaneensa heille merkittäviä tappioita. Omarin mukaan RSF:n pommitukset jatkuivat lauantaina.

”Yksi ammus osui siviiliautoon lähellä kotiani, tappaen viisi siviiliä autossa”, hän sanoi.

Sudan ajautui sisällissotaan huhtikuussa 2023, kun armeijan ja RSF:n välille puhkesi valtataistelu. Tämä on johtanut nälänhätään ja väitteisiin kansanmurhasta Länsi-Darfurissa.

Yli 150,000 ihmistä on kuollut ja noin 12 miljoonaa on paennut kodeistaan, mikä on YK:n mukaan maailman suurin humanitaarinen kriisi.

El-Fasher on ainoa Darfurin kaupunki, joka on yhä armeijan hallinnassa, mutta viestintäkatko vaikeuttaa tietojen tarkistamista piirityksestä.

Viimeisin RSF:n hyökkäys tapahtui viikkojen tykistötulen ja dronehyökkäysten jälkeen. Ryhmä on alkanut käyttää suuria drone-lentokoneita.

Armeija syyttää Yhdistyneitä arabiemiirikuntia (UAE) RSF:n rahoittamisesta, mutta öljyrikas Persianlahden valtio kiistää syytökset.

Hyökkäys tapahtui kolme kuukautta sen jälkeen, kun RSF valtasi Zamzam-leirin el-Fasherin ulkopuolella. Leiri oli maan suurin pakolaisleiri, ja monet sen asukkaista pakenivat el-Fasheriin tai yrittivät päästä Tawilaan, 60 km:n päähän.

Vu kertoi NRC:n tiimin kuulevan jatkuvasti kauhutarinoita, kun ihmiset yrittävät epätoivoisesti löytää turvaa.

”Ihmiset pakenevat öisin jalan, aaseilla – yrittäen paeta aseistettuja miehiä, jotka saattavat hyökätä tai raiskata heidät”, Vu kertoi.

”Tawilaan saapuu ihmisiä, jotka ovat janoisia ja eivät ole syöneet viikkoihin.”

Lähes 379,000 ihmistä on nyt paennut Tawilaan, jossa he kohtaavat koleraepidemian ja odotettavissa oleva rankkasade voi tuhota tilapäiset suojat.

El-Fasherin asukkaat kertoivat BBC Arabian hätäohjelmassa viikoittain lisää ahdingostaan.

”Me kärsimme syvästi ja kaikki ympärillämme kohtaavat saman vaikeuden”, eräs mies kertoi.

”Ei ole leipää, ei ruokaa eikä työtä. Vaikka olisi rahaa, markkinoilta ei löydy mitään ostettavaa.

Jos joku sairastuu, emme löydä lääkkeitä tai hoitoa.

Sairaaloissa ei ole lääkkeitä. Tilanne täällä on todella kauhea.”

Toinen mies kertoi, että asukkaat olivat aiemmin turvautuneet ”ombaziin”, öljyn puristamisen jälkeen jäljelle jääneeseen maapähkinäjätteeseen.

”Tilanne on erittäin kriittinen”, hän sanoi.

”Jopa ombaz on loppunut, koska maapähkinätehtaat ovat lakanneet toimimasta.

Pyydämme apua – tarvitsemme kipeästi apua.”

Vu moitti kansainvälisen yhteisön välinpitämättömyyttä osapuolten ja heidän tukijoidensa suhteen.

”Rahoitus on täysin vähentynyt ja seuraukset näkyvät kentällä”, hän sanoi.

”El-Fasherin ihmiset luottavat vain toisten solidaarisuuteen.

Jos heillä on vähän ruokaa, he jakavat sen keskenään.”

Viime viikolla Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) sanoi, että on ”kohtuullisia perusteita” uskoa sotarikosten ja ihmisoikeusrikkomusten tapahtuvan Darfurissa.

Syytökset sotarikoksista ovat jatkuneet viimeisen kahden vuoden ajan, ja tammikuussa 2025 Yhdysvallat totesi, että RSF ja liittolaismilitiat ovat syyllistyneet kansanmurhaan alueen ei-arabiväestöä vastaan.

Lähde: bbc.com

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: