Saksan Merz: Eurooppa on elänyt siivellä Yhdysvaltojen kustannuksella
Saksan liittokansleri Friedrich Merz on myöntänyt Yhdysvaltojen syytökset siitä, että Eurooppa on tehnyt liian vähän puolustukseensa ja turvallisuuteensa. Nyt hän kuitenkin uskoo, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat samalla sivulla.
”Tiedämme, että meidän on tehtävä enemmän itse, ja olemme olleet vapaamatkustajia menneisyydessä,” Merz kertoi BBC:n Today-ohjelmassa. ”He pyytävät meitä tekemään enemmän, ja me teemme enemmän.”
Merz vieraili Isossa-Britanniassa vahvistaakseen puolustusyhteistyötä Saksan kanssa osana historiallista ystävyyssopimusta, jonka tavoitteena on myös puuttua laittomaan maahanmuuttoon ja edistää nuorisovaihtoa.
Venäjän sota Ukrainassa on muokannut hänen liittokanslerikautensa alkua, kuten myös USA:n presidentin Donald Trumpin uhka asettaa 30 prosentin tuontitariffit Euroopan unionin tuotteille 1. elokuuta alkaen.
Merz kertoi ensimmäisessä UK:n televisiohaastattelussaan Nick Robinsonille, että hän on tavannut Trumpin kolme kertaa ja he ovat hyvissä puheväleissä: ”Uskon, että presidentti Trump on samalla sivulla; yritämme saada tämän sodan päätökseen.”
”Olemme puhelimitse kerran viikossa; koordinoimme ponnistelujamme. Yksi kysymys on Ukrainan sota, ja toinen on kauppaneuvottelumme ja tullimaksut.”
Merz oli äänekäs Ukrainan tukija kampanjansa aikana ja vieraili Kiovassa kuukausia ennen kuin vei Saksan kristillisdemokraatit voittoon helmikuun vaaleissa.
Neljän päivän kuluttua siitä, kun hän astui virkaansa toukokuun alussa, hän matkusti junalla Kiovaan osoittaakseen solidaarisuuttaan pääministeri Sir Keir Starmerille ja Ranskan presidentille Emmanuel Macronille.
”Näemme suuren uhan, ja uhka on Venäjä. Tämä uhka ei kohdistu ainoastaan Ukrainaan. Se on uhka rauhallemme, vapaudellemme ja Euroopan poliittiselle järjestykselle,” hän varoitti.
Ennen Saksan vaaleja USA:n varapresidentti JD Vance järkytti yleisöä Münchenin turvallisuuskonferenssissa syytöksillä Euroopan liittolaisia, mukaan lukien Yhdistynyttä kuningaskuntaa, vastaan.
Merz kertoi hallituksen ”joutuneen tekemään johtopäätökset siitä.” Vancen ”hyvin avoin tyyli” oli toisin sanoen kuultu selvästi.
Lontoon Konrad Adenauer -säätiön Canan Atilgan uskoo, että tämä vaikutti syvästi tulevaan liittokansleriin: ”Uskon, että Münchenissä hän ajatteli, että olemme menettäneet amerikkalaiset – meidän on huolehdittava itsestämme – ja sitten Zelenskyi tapahtui Valkoisessa talossa.”
Jo ennen kuin hänet oli vannottu virkaansa, liittokansleri ohjasi läpi perustuslain muutoksen, joka mahdollisti valtavan puolustusmenojen kasvun, sanoen, että nyt Saksan puolustuksen sääntö on tehdä mitä tahansa, mitä tarvitaan.
”Emme ole tarpeeksi vahvoja, armeijamme ei ole tarpeeksi vahva, joten siksi käytämme paljon rahaa,” hän sanoi BBC:n haastattelussa.
Yhdessä Iso-Britannian, Saksan ja Ranskan kanssa he työskentelevät suurten Euroopan valtioiden kolmenvälisen liittouman, E3:n, perustamiseksi, jonka Merz sanoo keskittyvän paitsi turvallisuus- ja ulkopolitiikkaan myös talouskasvuun.
Liittokansleri sanoi olevansa nyt ”erittäin läheinen Keir Starmerin” ja myös Ranskan presidentin kanssa. Macronin on määrä vierailla Berliinissä ensi viikolla.
Ranskan johtaja allekirjoitti laaja-alaisen sopimuksen Saksan kanssa Aachenissa vuonna 2019, ja viime viikolla hän sopi syvemmästä puolustuspaktista valtiovierailun aikana Iso-Britanniaan, joten Iso-Britannian ja Saksan ystävyysopimus täydentää kahdenvälisiä siteitä.
Istuen Saksan suurlähetystön upeissa tiloissa Friedrich Merz oli lähdössä Victorian ja Albertin museoon allekirjoittamaan sopimusta pääministerin kanssa.
Merz sanoi, että kahdenvälinen sopimus uusi molempien liittolaisten sitoutumisen puolustaa toisiaan – mikä ei ole vain osa Naton sopimusta, vaan oli myös aiemmin osa heidän liittoaan, kun Iso-Britannia kuului EU:hun.
Brittiläiset ja saksalaiset yritykset tekevät jo yhteistyötä tuotteiden, kuten Typhoon-hävittäjien ja Boxer-panssariajoneuvojen valmistuksessa, ja hallitukset ovat sopineet käynnistävänsä yhteisiä vientikampanjoita, joiden uskotaan houkuttelevan Downing Streetin mukaan miljardien puntien investoinnit.
He kehittävät myös 2000 km (1250 mailia) kantaman ohjusta, ja liittokansleri kertoi myöhemmin lehdistötilaisuudessa, että Ukraina saisi pian merkittävää lisätukea ”pitkän kantaman tulivoimassa”.
Merziä pidetään vahvana transatlanttisen liittouman kannattajana, ja hän tuntee Yhdysvallat hyvin vuosiltaan amerikkalaisessa sijoitusyhtiössä politiikan ulkopuolella.
Kuitenkin vaalivoittonsa yönä hän julisti, että Trumpin hallinto oli ”suurimmaksi osaksi välinpitämätön Euroopan kohtalon suhteen”, mitä pidettiin tuolloin diplomaattisesti sopimattomana tulevalle liittokanslerille.
Kysyttäessä, onko hän sittemmin muuttanut mieltään, hän sanoi, ettei ollut, sillä Trump ei ollut ”niin selkeä ja sitoutunut kuin aikaisemmat Yhdysvaltain presidentit ja hallinnot olivat”.
Amerikkalaiset olivat siirtymässä pois Euroopasta ja kääntymässä Aasiaan päin, hän huomautti, ja siksi oli tärkeää tarkastella suurempaa itsenäisyyttä amerikkalaisesta puolustuksesta.
Ison-Britannian vienti on suurelta osin välttynyt USA:n tariffien aiheuttamalta myllerrykseltä, mutta Euroopan unioni kohtaa määräajan alle kahden viikon päässä ja uhka 30 prosentin tulleista kaikille sen tuotteille.
EU:n kauppaneuvottelija Maroš Šefčovič matkusti tällä viikolla Washingtoniin etsimään sopimusta, joka säästäisi kaikki 27 jäsenvaltiota USA:n tuontiverojen nousulta.
Merz näkee korkeat tariffit hyväksymättöminä ja tappavina Saksan vientiteollisuudelle.
”Havaintoni on, että presidentti itse näkee haasteet ja on halukas pääsemään sopimukseen. Hän ymmärtää sen.”
Toinen tärkeä osa Iso-Britannian ja Saksan sopimusta on Berliinin sitoumus muuttaa lakia, jotta voidaan kriminalisoida salakuljettajat, jotka varastoivat pieniä veneitä Saksassa laittomia Kanaalin ylityksiä varten. BBC:n tutkimus paljasti viime vuonna Saksassa tapahtuvan veneiden varastoinnin.
Liittokansleri sanoi, että hänen hallituksensa ”tekee kotiläksynsä heti” ja odotti, ettei sen läpivienti parlamentissa kestäisi kauan kesäloman jälkeen.
Suunnitelmissa on myös suora junayhteys Lontoosta Berliiniin sekä brittiläisten ja saksalaisten opiskelijoiden vaihtoa, joiden määrä on vähentynyt Brexitin jälkeen.
Merz sanoi toivovansa, että ystävyyssopimuksen ensimmäiset käytännön muutokset näkisivät opiskelijat, jotta nuorempi sukupolvi voisi tulevaisuudessa ohjata kahden liittolaisen välisiä suhteita.
Lähde: bbc.com