Helsingin sydämessä osoitettiin mieltä: Ihmisjoukko kokoontui Venäjän suurlähetystön eteen
Perjantai-iltana Helsingissä todistettiin kansalaisaktivismin elävää hengittämistä, kun joukko mielenosoittajia kokoontui Venäjän suurlähetystön edustalle. Mielenilmaus sai alkunsa kello 17 ja kasvoi iltaa kohti, järjestäjien ja osallistujien ilmaistessa tukensa Aleksei Navalnyille ja vastustusta Venäjän nykyhallintoa kohtaan.
Aleksei Navalnyin kohtalo kuohuttaa kansaa
Menetetty ääni ihmisoikeuksien ja demokraattisten arvojen puolesta sai ihmismassat liikkeelle ympäri Eurooppaa. Venäjän tunnetuimman opposition hahmon, Aleksei Navalnyint, väitetty kuolema venäläisviranomaisten pidättämänä on herättänyt laajaa pahennusta ja surua.
Sanoma on selvä: Vastuuta vaaditaan
Mielenosoittajien kyltteihin oli kirjoitettu ”murhaajat” venäjäksi, viestien selvästi protestoijien kantaa siitä, ketä pidetään vastuullisina Navalnyin kovakouraiseen kohteluun. Solidaarisuutta Navalnyille ja toisille poliittisille vangeille osoitettiin myös kukkien ja itkun lomassa.
Yhtenäisyyttä rajojen yli
Kyseessä ei ole vain yksittäinen tapahtuma Helsingissä, vaan osa laajempaa solidaarisuusliikettä, joka ylittää kansalliset rajat. Mielenosoituksia on raportoitu mm. Lontoosta ja Berliinistä Moskovan kaduille saakka, jossa ihmisiä on kehotettu osoittamaan mieltään Kremlin toimia vastaan.
Hengenvaarallisesti rohkeat
Venäjällä ilmaisunvapaus on tullut yhä enemmän rajoitetuksi, ja tavalliset kansalaiset ottavat suuria riskejä osallistuessaan protesteihin. Viranomaiset ovatkin varoittaneet mahdollisista pidätyksistä ja seuraamuksista.
Suomalaisaktiivit tukemassa demokratiaa
Suomen venäjänkielisten demokraattisen yhteisön jäsenet olivat vahvasti edustettuina Helsingin mielenosoituksessa, heidän puheenjohtajansa Irina Vesikon toimiessa yhtenä tapahtuman järjestäjistä. Tämä viestiää vahvaa tukea yli kulttuurirajojen kansalaisoikeuksien ja vapauksien puolustamiseksi.
Mielenosoituksen viesti on selvä: Demokraattiset arvot ja ihmisoikeudet ovat universaaleja, eikä niitä saisi loukata politiikan nimissä missään päin maailmaa.