Afganistanin tietovuoto: Kolme tärkeää kysymystä
BBC:n turvallisuustoimittaja Frank Gardner tarkastelee Afganistanin kansalaisten tietovuotoa ja sen seurauksia. Yli kolme vuotta sitten brittiläinen virkamies vuoti vahingossa tietokannan, joka sisälsi tuhansien henkilöiden nimet ja yhteystiedot, jotka yrittivät paeta mahdollisia Talibanin kostoiskuja.
Huhtikuussa 2024 hallitus aloitti osan pakolaisten siirron Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, mutta saamme tietää tästä vasta nyt, koska tietovuodon ja sitä seuranneen reaktion julkituloa yritettiin estää kaikin keinoin.
Kun koko totuus on vihdoin saatu julki, nämä ovat kysymyksiä, jotka edelleen kohtaavat Britannian turvallisuuslaitosta.
Tietovuodot eivät ole uusia
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tällainen tapahtuu, eikä se varmasti ole viimeinen. Wikileaks, Snowden ja lukemattomat kyberhyökkäykset ja kiristysohjelmat ovat yritysten arkea lähes päivittäin. Tietovuodot eivät ole uusia, mutta joskus – ja tämä voi olla yksi niistä kerroista – ne voivat olla hengenvaarallisia.
Afgaanien pelko ja epävarmuus
Paljastukset ovat aiheuttaneet pelkoa sadoille, mahdollisesti tuhansille afgaaneille, jotka pelkäävät Talibanin kostoa. Niille, jotka on jo saatu turvaan Britanniaan, tämä tarkoittaa, että he eivät todennäköisesti voi koskaan palata kotiin niin kauan kuin Taliban on vallassa.
Noin 600 entistä Afganistanin hallituksen sotilasta ja heidän arviolta 1 800 riippuvaista on edelleen Afganistanissa, eivätkä he voi hengittää rauhassa ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta toteuttaa lupauksensa saada heidät turvaan.
Vahinkoinen virhe
On tärkeää muistaa, että tämä kaikki ei johtunut tarkoituksellisesta, kehittyneestä kyberhyökkäyksestä valtion tukemalta hakkeriryhmältä. Se sai alkunsa yhden yksittäisen henkilön erehdyksestä, joka työskenteli puolustusministeriössä.
Yhdistyneen kuningaskunnan joukot palvelivat Afganistanissa lähes 20 vuoden ajan Yhdysvaltojen ja Naton liittolaisten rinnalla lokakuusta 2001 elokuuhun 2021. Tänä aikana he työskentelivät tiiviisti Afganistanin hallituksen liittolaisten kanssa, luottaen vahvasti heidän paikallistuntemukseensa ja osaamiseensa.
Salaisia toimenpiteitä ja kysymyksiä
Kabulin ja muun Afganistanin kaatuessa Talibanille kesällä 2021, entiset Afganistanin erikoisjoukkojen sotilaat ja heidän perheensä olivat etusijalla turvaan siirrettävien listalla. Kuitenkin tuhannet muut afgaanit vaaransivat henkensä työskennellessään brittiläisten kanssa kahden vuosikymmenen ajan.
Näiden tietojen paljastuminen uhkaa heikentää tulevia lupauksia siitä, että Yhdistynyt kuningaskunta suojelee heidän tietojaan. Kun tämä ”luvattomatietovuoto” lopulta paljastettiin 18 kuukautta tapahtuman jälkeen, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus hankki niin sanotun super-kiellon, joka esti sen julkaisemisen mediassa.
Super-kielto oli niin ankara, että sen olemassaolosta ei voinut edes raportoida. Tämä toimenpide on vasta nyt kumottu riippumattoman tarkastelun jälkeen. Vaikka tämä toimenpide oli loogisesti ajatellen tarpeellinen niiden ihmisten suojelemiseksi, jotka olivat tietovuodon uhreja, nyt herää kysymyksiä siitä, oliko super-kiellon hakeminen osittain poliittinen päätös.
Lähde: bbc.com