Kategoriat

Magneetit Pelastavat Elämiä Ukrainassa

Ukrainassa uusi magneettinen poistaja pelastaa elämiä, kun sirpalevammat yleistyvät sodassa. Lue miten innovaatio vaikuttaa etulinjan lääketieteeseen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Magneetit Pelastavat Elämiä Ukrainassa

Serhiy Melnyk kaivaa taskustaan pienen, ruostuneen sirpaleen, joka on huolellisesti kääritty paperiin. ”Se hipaisi munuaisiani, lävisti keuhkoni ja sydämeni,” kertoo ukrainalainen sotilas hiljaa.

Sirpale, joka oli peräisin venäläisestä lennokista, oli jäänyt kiinni hänen sydämeensä taistellessaan Itä-Ukrainassa. ”Ajattelin aluksi, että hengästymiseni johtui vain suojavarusteista. Heidän piti poistaa sirpale sydämestäni,” hän lisää.

Lennokkisodan yleistyessä Ukrainassa tällaiset vammat ovat käyneet yleisemmiksi. Lennokit kantavat usein aseita ja materiaaleja, jotka hajoavat ja aiheuttavat monimutkaisempia sirpalevammoja. Ukrainan sotilaslääkäreiden mukaan sirpalevammat muodostavat nyt jopa 80 % taistelukentän vammoista.

Serhiyn vamma olisi ollut kohtalokas ilman hoitoa. ”Sirpale oli terävä kuin veitsi. Lääkärit sanoivat sen olevan suuri, ja että olin onnekas selviytyessäni,” hän heijastelee.

Hänen pelastuksenaan toimi uusi lääketieteellinen teknologia, magneettinen poistaja. Kardiovaskulaarikirurgi Serhiy Maksymenko esittelee videota metallisirpaleesta, joka oli jumissa Serhiyn sykkivässä sydämessä ennen kuin se poistettiin hienovaraisesti magneettipäisellä laitteella.

”Ei tarvitse tehdä suuria viiltoja sydämeen,” selittää tohtori Maksymenko. ”Teen vain pienen viillon, asetan magneetin ja se vetää sirpaleen ulos.” Vuoden aikana tohtori Maksymenkon tiimi on suorittanut yli 70 onnistunutta sydänleikkausta laitteen avulla, mikä on muuttanut etulinjan lääketiedettä Ukrainassa.

Näiden poistimien kehitys alkoi kenttälääkäreiden esittämistä vaatimuksista turvallisille, nopeille ja minimaalisesti invasiivisille tavoille poistaa sirpaleita. Oleh Bykov, entinen lakimies, on ollut kehityksen eturintamassa. Hän on vuodesta 2014 tukenut armeijaa vapaaehtoisena ja tavattuaan kenttälääkäreitä magneettiset poistimet luotiin.

Konsepti ei ole uusi. Magneetteja käytettiin metallin poistamiseen haavoista jo Krimin sodan aikana 1850-luvulla. Mutta Oleh’n tiimi modernisoi lähestymistavan, luoden joustavia malleja vatsaleikkauksiin, mikro-poistajia herkkään työhön ja voimakkaita työkaluja luille.

Leikkauksista on tullut tarkempia ja vähemmän invasiivisia. Magneettia voidaan kuljettaa haavan pinnalla sirpaleiden vetämiseksi ulos. Kirurgit tekevät sitten pienen viillon ja pala poistetaan.

Pitelemällä hoikkaa kynänmuotoista työkalua Oleh osoittaa sen voiman nostamalla moukarin magneettipäällä. Hänen työtään ovat kiittäneet muutkin sotilaslääkärit, kuten David Nott, joka on kokenut sotatoimialueilla ympäri maailmaa.

Sirpalevammojen määrä on kasvanut sodan muuttuneen luonteen vuoksi, ja koska niiden löytäminen vie aikaa, Nott uskoo, että laite voi olla merkittävä edistysaskel. Hän vertaa sirpaleiden etsimistä potilaista ”neulan etsimiseen heinäsuovasta” – se ei aina onnistu ja viivästyttää muiden loukkaantuneiden hoitoa.

Sirpaleiden etsiminen manuaalisesti voi olla vaarallista ja vaatii suurempia viiltoja, jotka voivat aiheuttaa enemmän verenvuotoa – ”joten niiden löytäminen magneetin avulla on nerokasta.”

Magneettinen poistaja, joka alkoi kenttätyökaluna, on nyt otettu käyttöön ympäri Ukrainaa, ja 3 000 yksikköä on jaettu sairaaloille ja kenttälääkäreille kuten Andriy Albanille, joka sanoo luottavansa laitteeseen.

Hän työskentelee usein tulituksen alla, juoksuhaudoissa tai väliaikaisissa ulkoklinikoissa, joskus ilman paikallispuudutusta. ”Työni on pelastaa elämiä – sitoa haavoja ja evakuoida sotilaita,” hän sanoo.

Magnetin poistajalle ei ole saatu virallista sertifikaattia. Ukrainan terveysministeriö sanoo, että lääkinnällisten laitteiden on noudatettava täysin teknisiä määräyksiä. Poikkeustilanteissa, kuten sotatilassa tai hätätilassa, sertifioimattomien laitteiden käyttö on kuitenkin sallittu armeijan ja turvallisuusjoukkojen tarpeiden täyttämiseksi.

Sodan ollessa huipussaan ei ole aikaa byrokratialle, mastermind Oleh selittää. ”Nämä laitteet pelastavat elämiä. Jos joku ajattelee, että toimeni ovat rikos, otan vastuun. Olen valmis menemään vankilaan, jos se tulee eteen. Mutta silloin kaikkien näitä laitteita käyttävien lääkäreiden pitäisi myös olla vangittuina,” hän lisää puoliksi leikillään.

David Nott on samaa mieltä siitä, että sertifiointi ei ole nyt ensisijainen asia ja uskoo laitteen voivan olla hyödyllinen muissa sotatoimialueilla, kuten Gazassa.

”Sodassa ei ole oikeastaan tarpeellista. Teet vain sen, mikä on tärkeää henkien pelastamiseksi.” Lvivissä, Serhiyn vaimo Yulia on vain kiitollinen, että hänen miehensä selvisi vammastaan. ”Haluan vain kiittää niitä ihmisiä, jotka keksivät tämän poistimen,” hän sanoo kyynelsilmin. ”Heidän ansiostaan, mieheni on elossa.”

Lähde: bbc.com

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: