”Philip Gustonin odotettu näyttely avautuu viimein Tate Modernissa: Tutkimusmatka taiteilijan Ku Klux Klan -teemoihin ja uran vaiheisiin”

Philip Gustonin laaja retrospektiivinen näyttely avautuu viimein Tate Modern -museossa Lontoossa helmikuussa 2024. Näyttelyn avaamista lykättiin alun perin vuodella 2020 kiistan vuoksi Gustonin Ku Klux Klan -aiheisista teoksista. Näyttely esittelee Gustonin uraa ja teoksia, jotka käsittelevät rasismia ja väkivaltaa. Lisäaika antoi kuraattoreille mahdollisuuden tehdä lisätutkimusta, ja näyttelyä muokattiin uudelleen. Arvostelijat ylistävät näyttelyä, joka keskittyy Gustonin maalauksiin sen sijaan, että se olisi kiistanalainen. Useita teoksia, mukaan lukien "Female Nude with Easel" ja "Nude Philosopher in Space-Time", esitellään ensi kertaa Isossa-Britanniassa.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Philip Gustonin odotettu näyttely avautuu viimein Tate Modernissa: Tutkimusmatka taiteilijan Ku Klux Klan -teemoihin ja uran vaiheisiin

Philip Gustonin laaja katsaus avautuu Tate Modern -museossa Lontoossa 24. helmikuuta 2024 asti, kun se oli alun perin lykätty vuoteen 2020 kiistan myötä, joka koski myöhäisen kanadalais-amerikkalaisen taiteilijan Ku Klux Klan -kuvastoa. ”Philip Guston Now” -näyttelyn oli alun perin määrä avautua kesäkuussa 2020 Washington DC:n National Gallery of Artissa ennen kuin se matkusti Houstonin Museum of Fine Artsiin (MFA), Tate Moderniin ja lopulta Bostonin Museum of Fine Artsiin (MFA) syksyllä 2021.

Koronavirus ja kohu Ku Klux Klan -kuvastosta

Kesällä 2020 neljä museota ilmoittivat kahdeksan kuukauden koronavirukseen liittyvän viivästyksen jälkeen, että ne lykkäävät näyttelyn avaamista vuoteen 2024 asti. Tate Modernin virkamiehet totesivat vuonna 2020, että eteneminen omillaan ei olisi ollut mahdollista taloudellisista ja logistisista syistä, ja se olisi ollut epäkunnioittavaa kumppanimuseoita kohtaan.

Vaikka se ei viitannut suoraan 21. syyskuuta 2020 julkaisemiensa museoiden lausuntoon, näytti siltä, että Gustonin maalaukset ja piirrokset, joissa esiintyi Ku Klux Klania muistuttavia hupullisia hahmoja, olivat ongelman ytimessä. Museot sanoivat lykkäävänsä näyttelyn siihen asti, kunnes ”Philip Gustonin työn keskipisteessä oleva voimakas sosiaalisen ja rotujen oikeudenmukaisuuden viesti voidaan tulkita selvemmin”.

Bostonin osuus avattiin myöhemmin tänä vuonna, ja se oli kokenut dramaattisen uudelleensuunnittelun, joka perustui nyt teemoihin ja aikajärjestykseen.

Gustonin Ku Klux Klan -teeman käsittely

Tate Modernin näyttely käsittelee Ku Klux Klanin kysymystä näyttelyn alussa paneeleilla, joissa todetaan, että Guston kuvaa rotusyrjintää taiteessaan varhain. Guston keskittyy rotuväkivallan tekijöihin teoksessa ”Drawing for Conspirators”, jonka hän teki 17-vuotiaana, sijoittaen klansilaisen etualalle. Myöhemmässä osiossa ”Hoods” Guston herättää kysymyksiä siitä, kuka on hupun takana ja miten heidän väkivaltaiset ideologiansa naamioituvat yhteiskunnassa, sanoo seinäteksti.

Näyttelyn viivästyksen hyödyt

Kysyttäessä näyttelyn viivästymisestä Tate Modernin johtaja Maria Balshaw kertoo The Art Newspaper -lehdelle, että lisäaika antoi näyttelyn kuraattoreille mahdollisuuden matkustaa ja tehdä lisätutkimusta. Hän viittaa elokuvaan, joka kuvaa taiteilijan Meksikossa tekemää muraalia ”The Struggle Against Terrorism” (1934-35), joka kuvattiin erityisesti Tate-näyttelyyn. Muraali kuvaa vastarintaa vainoamista ja väkivaltaa vastaan keskiajalta aina Ku Klux Klanin nousuun Yhdysvalloissa.

Näyttelyn yhteiskuraattori Michael Raymond sanoo: ”Olemme muuttaneet näyttelyn tiettyjä osia, noin 75 % on sama. Olemme tuoneet joitakin lisäteoksia. Halusimme järjestää näyttelyn enemmän kronologisesti, jotta kävijät saavat käsityksen Hoods-kuvista ja mistä hän on tullut 1920- ja 1930-luvuilta. Halusimme aina vedota hänen kansainvälisiin yhteyksiinsä, joista kertovat hänen matkansa Roomaan ja Meksikoon.”

Arvioita ja ensi-iltoja

The Times -lehden kriitikko Laura Freeman kirjoittaa arvostelussaan: ”Tämä ei ole näyttely, jota odotimme näkevämme. Tämän piti olla kiistanalainen Philip Guston -näyttely, melkein peruttu Philip Guston -näyttely, kulttuurisodan aiheuttama Philip Guston -näyttely. Odotin varoitustekstejä, Black Lives Matter -hashtageja, turva-alueita ja toipumishuoneita kaikille, joita käsitellyt kysymykset koskettivat. Tate Modern on tehnyt jotain paljon radikaalimpaa: tehnyt siitä näyttelyn maalauksesta.”

Joukko teoksia esitellään ensi kertaa Isossa-Britanniassa, mukaan lukien ”Female Nude with Easel” (1935) ja ”Nude Philosopher in Space-Time” (1935), jotka molemmat on lainattu Philip Gustonin perikunnalta.

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: