Japanin hallitseva puolue menettämässä enemmistönsä, ennakkoäänet viittaavat
Japanin vaaleista saatujen ennakkoäänestystulosten perusteella hallitseva koalitio on menettämässä enemmistönsä, mikä asettaa maan pääministerin Shigeru Ishiban merkittävän poliittisen paineen alle.
Äänestäjät suuntasivat sunnuntaina vaaliuurnille tiukassa ylähuoneen vaalissa, joka pidettiin kansalaisten turhautuneisuuden lisääntyessä hintojen nousun ja Yhdysvaltojen mahdollisten tullien uhan vuoksi.
Koalitio on jo menettänyt enemmistönsä Japanin vaikutusvaltaisemmassa alahuoneessa, ja tappio ylähuoneessa heikentäisi sen vaikutusta merkittävästi lainsäädäntötyöhön. Tämä voisi johtaa Ishiban eroamiseen alle vuosi sen jälkeen, kun hänet valittiin.
Koalition täytyy saada 50 paikkaa säilyttääkseen hallinnan 248-paikkaisessa ylähuoneessa. Julkisen yleisradioyhtiö NHK:n ennakkoäänestysprojektion mukaan he voivat voittaa 32–51 paikkaa.
Aiemmat mielipidemittaukset olivat osoittaneet, että Ishiban johtama liberaalidemokraattinen puolue (LDP) ja sen nuorempi kumppani Komeito ovat vaarassa menettää enemmistönsä, kun he ovat jo menettäneet enemmistönsä alahuoneessa.
Sunnuntaina NHK ennusti, että ”hallituskoalition voi olla vaikea säilyttää enemmistönsä”.
Ylähuoneen paikoista puolet oli äänestyksessä sunnuntaina, ja jäsenet valitaan kuuden vuoden kausiksi.
Jos koalitio saa alle 46 paikkaa, se merkitsisi sen huonointa tulosta sitten vuoden 1999, jolloin koalitio muodostettiin.
Ishiban keskustaoikeistolainen puolue on hallinnut Japania lähes katkeamattomasti vuodesta 1955, vaikkakin johtaja on vaihtunut usein.
Ennakkoäänestystulos alleviivaa äänestäjien turhautumista Ishibaan, joka on kamppaillut luottamuksen herättämiseksi Japanin taloushaasteiden ja elinkustannuskriisin keskellä sekä Yhdysvaltojen kanssa käytävien kauppaneuvotteluiden aikana.
Monet ovat myös tyytymättömiä inflaatioon – erityisesti riisin hinnan nousuun – ja poliittisiin skandaaleihin, jotka ovat koetelleet LDP:tä viime vuosina.
Kolme viimeisintä LDP:n pääministeriä, jotka menettivät enemmistön ylähuoneessa, erosivat kahden kuukauden kuluessa, ja analyytikot ovat ennustaneet, että merkittävä tappio näissä vaaleissa voisi johtaa samankaltaiseen lopputulokseen.
Tämä avaisi kentän mahdollisille johtajuuskampanjoille muilta merkittäviltä LDP:n jäseniltä, kuten Sanae Takaichi, joka sijoittui toiseksi Ishiballe viime vuoden eduskuntavaaleissa; Takayuki Kobayashi, entinen taloudellisen turvallisuuden ministeri; ja Shinjiro Koizumi, entisen pääministerin Junichiro Koizumin poika.
Jos hallituspuolueen johto vaihtuu, se todennäköisesti aiheuttaisi poliittista draamaa ja horjuttaisi Japanin hallitusta tärkeänä aikana Yhdysvaltojen ja Japanin välisten kauppaneuvotteluiden kannalta.
Hallitsevan koalition kannatusta ovat heikentäneet pienestä, oikeistolaisesta Sanseito-puolueesta tulevat ehdokkaat, jotka keräsivät konservatiivisia ääniä ”Japanilaiset ensin” -retoriikallaan, joka vastustaa maahanmuuttoa.
Sanseito nousi alun perin tunnetuksi YouTubessa Covid-19-pandemian aikana, levittäen rokotuksiin ja maailmanlaajuiseen eliittiin liittyviä salaliittoteorioita.
Puolueen kansallismielinen retoriikka laajensi sen vetovoimaa ennen sunnuntain vaaleja, kun ulkomaalaisiin ja maahanmuuttoon liittyvät kysymykset nousivat monien puolueiden kampanjoiden keskiöön.
NHK:n ennakkoäänestystulosten perusteella puolue on matkalla voittamaan seitsemän paikkaa.
Japanin tunnetusti eristäytyvä kulttuuri ja tiukat maahanmuuttopolitiikat ovat kokeneet ennätysmäisen turistien ja ulkomaalaisten asukkaiden kasvun viime vuosina.
Kasvava määrä on entisestään nostanut hintoja japanilaisille ja herättänyt tunteita siitä, että ulkomaalaiset hyödyntävät maata, mikä on lisännyt tyytymättömyyttä.
Samanlaisen taustan keskellä Ishiba käynnisti viime viikolla työryhmän, jonka tavoitteena on käsitellä ”rikoksia tai häiriökäyttäytymisiä, joita jotkut ulkomaalaiset ovat tehneet”, mukaan lukien maahanmuuttoon, maanhankintaan ja maksamattomiin sosiaalivakuutuksiin liittyvät kysymykset.
Samankaltaista keskustelua on herättänyt myös marjakaupan työntekijöiden istumiskielto, joka on saanut osakseen laajaa huomiota.
Lähde: bbc.com