Kolmas helleaalto iskee Iso-Britanniaan: Ilmastonmuutoksen vaikutus vai pelkkää kesäsäätä?
Vuosi 2025 on jo alkanut rikkoa sääennätyksiä monissa osissa Iso-Britanniaa. Kevät oli ennätyksellisen lämmin ja aurinkoinen, ja kesäkuusta tuli Englannin historian kuumin kuukausi. Nyt olemme jo vuoden kolmannen helleaallon kynnyksellä, vaikka heinäkuun puoliväli ei ole vielä edes käsillä.
Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutospaneelin (IPCC) mukaan on nyt kiistattoman selvää, että ihmisten vaikutus on lämmittänyt ilmakehää, valtameriä ja maata. Kun lämpötilat jatkavat nousuaan, äärimmäisten sääilmiöiden, kuten helleaaltojen, todennäköisyys on kasvanut merkittävästi.
Tänä vuonna kevään keskilämpötilat ylittivät pitkän aikavälin keskiarvon 1,4 asteella. Kesäkuu jatkoi kevään lämpöaaltoa, ja monilla alueilla rikottiin lämpöennätyksiä. Vuoden korkein lämpötila, 35,8 astetta, mitattiin 1. heinäkuuta Favershamissa, Kentissä.
Vaikka tämä on vielä kaukana Iso-Britannian kaikkien aikojen kuumimmasta päivästä, joka mitattiin heinäkuussa 2022 yli 40 asteen lämpötilalla, trendi kohti yhä useammin esiintyviä äärimmäisiä lämpöpäiviä on selvä.
Teollisen vallankumouksen jälkeen maailmanlaajuiset lämpötilat ovat nousseet yli 1,3 astetta. Tämä voi vaikuttaa pieneltä muutokselta, mutta Readingin yliopiston ilmastotutkijan, professori Ed Hawkinsin mukaan ”1 asteen globaali lämpeneminen ei tarkoita, että helleaallot vain lämpenevät yhdellä asteella. Iso-Britannian laajoilla alueilla maailmanlaajuinen lämpeneminen tarkoittaa, että helleaallot ovat 3-4 astetta lämpimämpiä”.
Valtameret ovat tärkeitä lämmön varastoijia, mutta niiden kyky säädellä ilmastoa voi olla muuttumassa, sillä merilämpöaallot lisääntyvät monissa maailman valtamerissä. Aiemmat äärimmäisten lämpöjen kaudet, kuten vuosina 2023/24, on usein osittain liitetty El Niño -ilmiöön, joka nostaa lämpötiloja maailmanlaajuisesti.
Monet historian kuumimmista vuosista ovat sattuneet El Niño -jaksojen aikana. Ilmastotieteilijät NOAA:sta (National Oceanic and Atmospheric Administration) sanovat kuitenkin, että El Niñon ja La Niñan vaikutukset eivät vedä vertoja ilmastonmuutokselle.
Iso-Britanniassa helleaallot herättävät usein muistoja kesästä 1976, joka pitää yhä hallussaan ennätystä pisimmästä helleaallosta ja korkeimmasta kesäkuun lämpötilasta. Vuoden 2025 kesäkuu on kuitenkin ollut keskimäärin kuumempi.
Nykyinen helleaalto jatkuu todennäköisesti ensi viikolle, mutta maanantaina ja tiistaina on odotettavissa hieman viileämpää säätä pohjoisessa. Loppuviikosta sää voi jälleen lämmetä korkeapaineen myötä. Lämpötilat pysyvät todennäköisesti keskimääräistä korkeampina loppukuun ajan, erityisesti kaakkoisosassa.
Ilmatieteen laitoksen ennusteet osoittavat, että ”kuumat jaksot yleistyvät tulevaisuuden ilmastossamme, erityisesti Kaakkois-Englannissa. Lämpötilat nousevat kaikilla vuodenaikoina, mutta kuumuus on voimakkainta kesällä”.
Lähde: bbc.com