Trumpin avustusten leikkaukset uhkaavat miljoonien henkeä
Presidentti Donald Trumpin päätös leikata Yhdysvaltojen rahoitusta ulkomaiselle humanitaariselle avulle voi johtaa yli 14 miljoonaan lisäkuolemaan vuoteen 2030 mennessä, kertoo The Lancet -lääketieteellisen lehden julkaisema tutkimus.
Tutkijat ennustavat, että kolmasosa ennenaikaisista kuolemista kohdistuisi lapsiin. Alhaisen ja keskitulotason maat ovat kohtaamassa järkytyksen, joka on mittakaavaltaan verrattavissa maailmanlaajuiseen pandemiaan tai suureen aseelliseen konfliktiin, sanoi raportin toinen kirjoittaja Davide Rasella.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio ilmoitti maaliskuussa, että yli 80 % kaikista Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston (USAID) ohjelmista on peruutettu. Trumpin hallinto on kohdentanut kulutusta uudelleen Amerikan etusijalle -periaatteen mukaisesti, ja tätä on arvosteltu laajasti humanitaaristen järjestöjen taholta.
USAID:n rahoituksen leikkaukset voivat keskeyttää ja jopa kääntää kahden vuosikymmenen edistyksen terveydenhuollon parissa, varoitti Rasella, tutkija Barcelonan yliopiston globaalin terveyden instituutista. Raportissa arvioidaan, että USAID:n rahoitus on estänyt yli 90 miljoonaa kuolemaa kehitysmaissa vuosina 2001–2021.
Tutkijat mallinsivat mahdollisia vaikutuksia kuolleisuuteen olettaen, että rahoitusta leikattaisiin 83 % – tämä oli Rubion maaliskuussa antama luku. Leikkaukset voisivat johtaa yli 14 miljoonaan vältettävissä olevaan kuolemaan vuoteen 2030 mennessä, mukaan lukien yli 4,5 miljoonaa alle viiden vuoden ikäistä lasta.
The Lancet -raportti julkaistiin, kun kymmeniä maailman johtajia kokoontui Sevillaan YK:n johdolla järjestettävään apukonferenssiin. Yhdysvallat ei odotetusti osallistu. Yhdysvallat on suurin humanitaarisen avun tarjoaja maailmassa ja se on toiminut yli 60 maassa. Vuonna 2023 maa käytti kansainväliseen apuun 68 miljardia dollaria.
Leikkaukset ovat aiheuttaneet laajaa arvostelua, ja muut maat kuten Iso-Britannia, Ranska ja Saksa ovat seuranneet Yhdysvaltojen esimerkkiä. YK:n mukaan kansainvälinen humanitaarinen ala on kohtaamassa historian syvimmät rahoitusleikkaukset.
Maaliskuussa Rubio kertoi, että noin 1 000 jäljelle jäänyttä Yhdysvaltain ohjelmaa hallinnoidaan tehokkaammin ulkoministeriön alaisuudessa, yhteistyössä kongressin kanssa. Silti tilanne ei ole parantunut, ja YK:n työntekijöiden mukaan kentällä on yhä haasteita.
Viime kuussa YK:n virkamies kertoi BBC:lle, että sadat tuhannet ihmiset näkevät nälkää Kenian pakolaisleireillä, kun USA:n rahoitusleikkaukset ovat vähentäneet ruoka-annokset ennätysalhaiselle tasolle. BBC todisti Kakuman sairaalassa luoteis-Keniassa vauvaa, joka oli aliravitsemuksen vuoksi heikossa kunnossa.
Lähde: bbc.com