Voin Ennätystaso: Valion Menestystarina
Voin maailmanmarkkinahinta on noussut ennätyskorkealle, samalla kun muiden maitotuotteiden hinnat ovat kovassa nousussa. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) tilastot osoittavat, että voin hintaindeksi saavutti kesäkuussa kaikkien aikojen huippunsa.
Voin hinnan nousua selittää tarjonnan vähyys Uudessa-Seelannissa ja Euroopan unionissa, kun taas voin kysyntä kasvaa Aasiassa. Euroopassa karjakoko on pienentynyt, ja monet tuottajat suosivat maitonsa myymistä juustonvalmistukseen sen parempien katteiden vuoksi. Myös sinikielitaudin leviäminen on aiheuttanut haasteita.
Bloombergin mukaan voin hinnannousu on johtanut tarjontaongelmiin Ranskassa, missä leipomot kamppailevat saada riittävästi beurre de tourage -tyyppistä voita. Tämä on heijastunut myös Valion liiketoimintaan, sillä yritys hyödyntää korkeita hintoja teollisuusvoin viennissä, joka on yksi sen tärkeimmistä vientituotteista.
Valion kansainvälisestä teollisuusmyynnistä vastaava liiketoimintajohtaja Timo Pajari kertoo, että Euroopan maidontuotannon lasku on osaltaan pitänyt voin hinnat korkealla. Huono sää ja maatalouden haasteet ovat vaikuttaneet tilanteeseen. Hän korostaa myös voin vahvaa kotitalouskysyntää ja leipomotuotteiden suosion kasvua.
Valion strategiana on kasvattaa erikoismaitojauheiden vientiä. Viime vuonna Valion vienti Suomesta oli noin 513 miljoonaa euroa, mikä on neljännes maan kaikesta elintarvikeviennistä.
Fazer Leipomot, yksi voin suurkäyttäjistä, on huomannut maidon rasvapitoisten jalosteiden hinnannousun. Yrityksen toimitusjohtaja Marko Bergholm uskoo kuitenkin, että Suomi voi jatkossakin toimittaa voita ilman saatavuusongelmia, sillä maa on nettoviejä.
Voin maailmanmarkkinahintoihin vaikuttavat myös globaalit konfliktit, toimitusketjuhäiriöt ja tullisodat. Viime aikoina Euroopassa koetut helleaallot voivat vähentää maidontuotantoa ja lisätä esimerkiksi jäätelön kysyntää.
Luonnonvarakeskuksen mukaan maidon tuottajahinta laski viime vuonna, mutta Pellervon taloustutkimus ennustaa tänä vuonna tuottajahintojen nousevan kahdeksan prosenttia vahvan kysynnän ansiosta, mikä vahvistaa maatalouden yrittäjätuloa.
Lähde: iltalehti.fi