Kategoriat

Suomen Maanpuolustus: Militarismilta Välttyminen ja Yhteiskunnallinen Keskustelu

Analyysi Suomen maanpuolustuksen merkityksestä, militarismilta välttymisestä ja yhteiskunnallisesta keskustelusta Venäjän hyökkäyksen jälkeen.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Suomen Maanpuolustus: Militarismilta Välttyminen ja Yhteiskunnallinen Keskustelu

Helmikuussa 2022 Venäjän hyökätessä Ukrainaan, maanpuolustus nousi keskiöön Suomen yhteiskunnallisessa keskustelussa. Huoli sodan laajentumisesta Euroopassa vaikutti voimakkaasti Suomen asemoitumiseen globaalissa kontekstissa. Tämä ilmeni selvimmin kansalaismielipiteen ja eduskunnan päätöksessä liittyä Natoon, mikä pakotti Suomen arvioimaan uudelleen sotilaalliset liittoutumissuhteet.

Puolustuspoliittiset Päätökset ja Militarismin Pelko

Puolustuspoliittisten päätösten merkitys korostui, kun Suomi lisäsi materiaalihankintoja ja puolustusmenoja. Tästä huolimatta Suomessa syntyi keskustelua yhteiskunnan militarisaation mahdollisesta lisääntymisestä. Rauhanpuolustajat ja kriittiset äänet, kuten Teemu Matinpuro ja Ville Blåfield, esittivät huolensa puolustusmenojen korotuksesta ja militaristisen ajattelun leviämisestä.

Militarismi voi tarkoittaa sotilaallisten arvojen korostamista politiikassa ja kulttuurissa, mutta Suomessa maanpuolustuksen korostaminen on ollut reaktiivista ja puolustuksellista. Suomalaiset ovat voimakkaasti tukeneet Ukrainan oikeutta puolustaa itseään, mikä kertoo maanpuolustuksen laajasta hyväksynnästä.

Maanpuolustuksen Vahva Asema Suomessa

Suomalaisten maanpuolustustahto on ollut jo vuosikymmeniä korkealla tasolla, ja MTS:n tutkimukset osoittavat, että kansalaiset tukevat puolustusmenojen korottamista. Itsenäisyyspäivän vietto, asevelvollisuus ja Puolustusvoimien korkea luottamus ovat esimerkkejä maanpuolustuksen merkityksestä yhteiskunnassa.

Ei kuitenkaan voida ajatella, että maanpuolustuksen arvostus merkitsisi automaattisesti yhteiskunnan militarisoitumista. Suomessa on aina ollut tilaa kriittiselle keskustelulle, ja toisinajattelijoita kunnioitetaan.

Varautuminen ja Rauhan Kunnioittaminen

Vuodesta 2014 lähtien sodan uhka on kasvanut, ja Suomi on varautunut pahimpaan. Tämä varautuminen on nähtävä rauhantekona, vaikka siihen liittyisi sotilaallisia toimia. Puolustusvoimien tehtävä on suojella maata, ja kansalaiset tukevat tätä demokratian hengessä.

Militarisaation pelot eivät viittaa siihen, että suomalainen yhteiskunta ajautuisi kiihkomielisyyteen. Tärkeämpää on välttää sodan karnevalisoituminen. Jokaisella on mahdollisuus seurata sodan kauhuja, mutta ihmiskunnan tragediaa ei saa unohtaa.

Lopuksi on tärkeää, ettei maanpuolustukseen positiivisesti suhtautuvia kansalaisia leimata militaristeiksi. Maanpuolustusvelvollisuuden lisäksi on mahdollisuus aseettomaan ja siviilipalvelukseen, ja kriittiset vakaumukset ovat osa Suomen demokratiaa.

Kirjoittaja Henri Vanhanen on asiantuntija ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä Euroopan parlamentin jäsenen erityisavustaja.

Lähde: iltalehti.fi

Jaa Somessa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinulle Suositeltua: